Задава се нов удар по джоба на българина заради шоковите цени на електроенергията. Предприятията за обществен транспорт, които се задвижват с ток, са изправени пред загуби и някои вече пресмятат нови тарифи, други още се чудят как да удържат положението.
Билетите за влаковете със сигурност ще поскъпнат, призна Любен Нанов, директор на „БДЖ – Пътнически превози“. 21% от всички разходи на дружеството са именно за еленергия и те са се увеличили двойно, обясни той пред бТВ.
„Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса ток годишно, тъй като имаме 565 влака и цели 470 от тях са на ток. Прогнозите ни за 2021 г. са направени при цена на тока 100-110 лева за мегаватчас, а реално в момента цените на борсата са между 220 и 250 лева, което за нас означава финансов негатив между 7 и 9 млн. лева в края на годината“, коментира Нанов.
Той поясни, че в момента „БДЖ – Пътнически превози“ прави разчети за „индексиране“ на цените на билетите, които после ще обсъди с Министерството на транспорта. Имаме право да индексираме цените два пъти в годината и в момента няма друг изход, каза още жп директорът, като подчерта, че съкращаване на влакове няма за минимизиране на разходи няма да има.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.