Една история за доброто, което не е облечено в лъскави дрехи, а се случва тихо – бездомен мъж върна изгубено портмоне със 700 лева на собственика, разказва БНТ, пише Дир.бг.
Ивелина Клечанова от Варна загубила портмонето си дни преди да замине на екскурзия в чужбина. Не предполагала, че някой ще ѝ го върне.
„Не се разплаках, като разбрах, че съм си загубила портфейла, нито от притеснения, нито, когато се обадиха, че е намерен, а нещо ме сграбчи за гърлото като казаха, че е бездомник“, разказва тя пред БНТ.
Човек от улицата, когото удобно не забелязваме. Не за първи път намира изгубена вещ. Обикновено я носи в полицията или в близкия офис на един от мобилните оператори във Варна. Свикнал е да ходи там за да се стопли, да си поговори и да разгледа.
„Георги няма и два лева в джоба. Заложи си телефона за 20 лева, за да има какво да яде, но въпреки това връща парите, устройствата, а ние правим всичко възможно да намерим техния собственик“, казва Християн Димов.
Георги живее в свой собствен свят. Трудно е да проследиш мисълта му. И макар да губи връзката с реалността, пази човешкото в себе си. Помни всяка намерена вещ и нейния собственик. Помни и Ивелина.
„Ставаше въпрос за 711 лева. Описани са като банкноти и монети, лични документи със снимка, с подпис.“
„Той просто е решил по този начин да живее. Може да няма, но да е честен пред себе си и всички останали“, казва Християн Димов.
Ивелина е благодарна за проявената човещина: „Занесох му спален чувал, одеяло, оставих му и парички. Държа се сякаш е най-естественото нещо, което може да направи.“
Георги избира съвестта пред комфорта и все така незабележим, се изгубва сред хората. Разпознаваем е единствено за тези, на които е предал доброто.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.