България предоставя безвъзмездно 2000 каски и 2000 бронежилетки за индивидуална защита на населението на Украйна. Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след правителственото заседание, пише вестник „Сега“. Бориславова добави, че ще има и решение на Министерския съвет за отпускане на финансова помощ на Украйна.
Скромната подкрепа идва след дълги спорове и колебания трябва ли България да изпраща военна помощ на нападнатата страна. В същото време много държави от ЕС снабдяват Украйна с бойна техника и боеприпаси. Една от последните новини по темата от вчера е, че украинските въоръжени сили са получили чешки танкове Т-72 и БМП-та.
Президентът Румен Радев неотдавна обяви, че е добре България да изпрати в Украйна средства за лична защита. „Бронежилетки, каски, друго необходимо оборудване, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел“, поясни държавният глава.
БСП и „Възраждане“ са двете парламентарни партии, които яростно се обявяват срещу всякаква военна подкрепа за Украйна, защото това щяло да ни замеси във войната.
Във вторник Ангел Найденов, бивш депутат от БСП и ексвоенен министър, изказа противоположно мнение. „Повече от 30 държави са оказали военна помощ и не са имали притеснения, че стават част от войната. Защо единствено и само България има такива притеснения“, изрази недоумение Найденов. Той подчерта, че не би подкрепил предоставянето на изтребители и тежко въоръжение, но не вижда причина да не се изпращат средства за отбрана и защита на украинското население.
Докато в България „здрави сили“ зоват да внимаваме да не расърдим Русия, Турция е увеличила с над 30 пъти износа си отбранително оборудване на Украйна. Това сочат данни на Обединението на турските износители за оръжейния експорт за първото тримесечие на 2022 г. Което не попречи Ердоган да е домакин на кръг от преговорите между делегациите на Украйна и Русия.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.