Свищовският археолог д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология в Исторически музей Свищов започва проучванията на Вила екстра мурос край Нове. Това съобщи пред Актуално Свищов ученият.

Три културно-исторически периода изследва от утре свищовският Индиан Джоунс и неговия екип до края на октомври. Времето на разцвета на Римската империя, късния период на Империята – остготите и ранното християнство са в центъра на теренните проучвания, сподели пред „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са!” д-р Маринов. Той продължава за трета година проучванията на доц. Павлина Владкова.

Поредна година свищовлията е последен на терен след като до 2021 година, именно Вилата извън крепостните стени бе обектът, с който стартираше сезона в Нове. Тази година забавяне на парите от Министерството на културата е причина археологическото лято да се превърне и археологическа есен.

Миналата есен Маринов и екипът му откриха пет готски гроба в некропол от времето на Теодорих Велики.

Сн.: Архив Актуално Свищов


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.