Три концерта на трите най-големи български ансамбли ще се случат по време на десетото издание на Международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Ансамблите „Пирин“, „Тракия“ и „Филип Кутев“ ще закрият всеки от фестивалните дни на 4, 5 и 6 август. Концертите ще се проведат на специално построена сцена, в двора на комплекс „Фолклорен извор“ в с. Царевец с цел повече зрители да имат възможността да ги посетят. Фестивалът ще приключи на 7 август (неделя) от 19.30 ч. на площада в с. Царевец с концерт на орк. „Канарите“. Концертите както и цялата програма на фестивала е с вход свободен.
Сега ви представяме фолклорен ансамбъл „Пирин“ гр. Благоевград, чиито концерт ще бъде първи от поредицата на 4 август (четвъртък) от 20.00 ч.
Ансамбъл „Пирин“ е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство по света. Създаден е през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на красотата в автентичните фолклорни образци, както и за създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници и поети.
За над 60 години от своето съществуване ансамбъл „Пирин“ е изнесъл над 8000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по всички континенти на света. Тази феерия от музика, песни, танци и багри завладява всички престижни световни сцени като: „Карнеги хол“ – Ню Йорк, „Кенеди център“ – Вашингтон, „Оркестра хол“ – Чикаго, Денвър, „Бъркли център“ – Сан Франсиско, САЩ; театър „Кралица Елизабет“ – Торонто, зала „Чайковски“, зала „Русия“ и Дома на конгресите в Москва; театър „Пресиденте Алвеар“ – Буенос Айрес, Аржентина и много други.
Ансамбъл „Пирин“ е носител на десетки международни награди, между които ярко се открояват „Златната плоча“ в град Нашвил, САЩ от 1982 г. и „Грами“ за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове“ на Марсел Селие през 1990 г.
Очаквайте още информация за програмата на „Фолклорен извор 2022“.