Социологът Андрей Райчев заяви, че „позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна – не иска да е страна в конфликта, но е лоялна към НАТО и ЕС“.
„Това е правилната позиция, но управляващите са бутани непрекъснато отвътре, от десни свои критици, България да се изпъчи и да отиде на предна линия на сражението, което не е изгодно за страната, но е изгодно за тези критици. Тези хора са натегачи пред Запада, това им е произходът. Те искат да доложат на Запада, че който мисли, че картината не е черно-бяла, е агент на Путин. Това е чудовищна глупост“, коментира Райчев  в предаването „Политически некоректно“ по БНР, пише Дир.бг.
„Това не е путинска пропаганда, а мнението на русофилска нация, каквато България е, и тя има по-сложно отношение към Русия… Свободата на словото се оказва агентурно. При Путин тече точно същото, само че в обратната посока“, добави анализаторът.
Според социолога „Владимир Путин е причинил голяма беля най-вече на своя народ, защото столетното усилие на Русия да бъде европейска страна вече е затворено, а това прави страната лесна жертва на Китай и на Иран“.
„Да допуснем, че руснаците окупират Украйна и я подчинят. Какво получаваме? Афганистан. Само че с огромен размер и то близо до нашата столица. Перманентен тероризъм. Да допуснем, че Украйна се раздели на две – това е моделът „Виетнам“. Тоест, само някакъв мир при някакви условия е изход, за да започне някаква нормализация. Путин няма печеливш ход, това е проблем. Да си представим, че той губи войната. Ще започне разпад на Русия. Разпадът на Русия, за разлика от разпада на Украйна, е много страшно нещо. Това са 6000 ядрени заряда, които ще попаднат кой знае в кого. Това е опасно за света истински“, допълни още той.
Андрей Райчев смята, че най-опасният процес за България е поляризацията – както при темата за Covid, така и при тази за Русия. „Политическите партии ще се възползват от това. Много неприятни партии ще оглавят двете страни и ще се хранят една друга. Защото няма БСП без СДС и СДС без БСП, както няма Мангъров без Мутафчийски и Мутафчийски без Мангъров. Мнозинството в средата ще пострада. Страданието ще бъде, че ще трябва да избира между две неща, които не иска. Затова мълчаливото мнозинство трябва да доминира. Биполярният модел е най-лошото нещо, което може да се случи на България, защото идват тежки времена, а единството на нацията е най-главното нещо“.
„Правителството беше отговор на противоречия в България от последните две години. Състави се коалиция анти-ГЕРБ и анти-ДПС. Тропосаха ѝ се два проблема, които не са свързани с този произход. И двата проблема не са отшумели и тепърва ще видим резултата от тези тенденции. От този резултат зависи съдбата на хората, които сега са на власт. Войната и хаосът с енергията са тези два проблема“, каза социологът Андрей Райчев във връзка със 100 дни от управлението на четворната коалиция. И прогнозира, че почти по всеки въпрос в нея ще има противоречия.
„Ако десните критикуваха Борисов, че непрекъснато харчеше, за да удължи политическото си време, това правителство харчи по две“, обобщи Райчев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.