Пулмологът д-р Александър Симидчиев, народен представител от “Демократична България”, обори в дебат по Нова тв твърденията на доц. Атанас Мангъров, че Зеленият сертификат е ненужен и дори опасен. Според Мангъров, който бе сред основните участници в протеста и опитите за погром над парламента, организирани от “Възраждане” на 12 януари, хората със сертификат са по-опасни, защото, имайки право да се движат свободно, заразяват много повече хора от онези без сертификат, които са ограничени в движението си.
Това е лично мнение на доц. Мангъров, аз предлагам факти, отговори д-р Симидчиев, като изтъкна, че ваксинираните разпространяват с 63% по-малко вируса от неваксинираните, със 70% по-малко са хоспитализирани и с 90% по-малко умират от ковид. Той отхвърли като фалшива новина и твърдението на Мангъров, че 564 души у нас са починали, защото са били ваксинирани. Симидчиев показа в студиото и криви на смъртността у нас, които показват, че нейните най-високи стойности съвпадат с пиковете на заразата.
В предаването “Неделя 150” по БНР по-рано през деня д-р Симидчиев обясни, че зелените сертификатити у нас не работят, защото мнозина започнаха да търсят да се снабдят със сертификат, без да са ваксинирани. „Ако всеки се стреми да прецака системата, ами, системата – това сме ние. И се прецакваме едни други“, каза медикът депутат. Той отхвърли израза, превърнал се в запазена марка на доц. Мангъров, че Ковид-19 е обикновено грипче. И подчерта, че това е тежка респираторна инфекция, която отнася на огромни количества хора, които иначе щяха да останат и да живеят.
„Този вирус разкъсва тъканта на нашата общност и ако не възстановим усещането си за общност, да вярваме едни на други и да се съхраним като общност, минаваме на другия бряг и казваме – всеки сам си преценя, и се връщаме обратно в първобитно-общинния строй, където само семейството е важно, никой друг не е важен и всеки сам си преценя“, каза д-р Симидчиев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.