6-годишно момченце откри икона навръх Великден на плажа Силистар. Детето само решило да дари свещения предмет на църквата в селото, предаде БНТ 1.
Малкият Алекс е със семейството си в Резово, за да прекара Великденските празници. На Възкресение, търсейки с братчето си изхвърлени от водата предмети, за да правят малки лодки, се натъкнал на иконата.
„Намерих иконата тук. Водата я изхвърли на плажа. Като видях тази икона и си помислих, че е някакъв шах за игра и я взех и си помислих, че е някаква картина за закачане, а това беше икона”, казва Алекс.
„Най-интересното е, че иконата беше с лика надолу и въобще не се виждаше какво е, но той веднага го забеляза, вдигна го и ми го показа отдалече, донесе ми го и тогава видях иконата, а най-странното е, че мотивът на иконата е Възкресение. Тя беше доста кална, морето я беше изхвърлило и изключително странно нещо точно на Великден да я намери“, казва бащата на детето Александър Дамаскинов.
Семейството на Алекс смята неговото откритие за чудо и не могат да си обяснят как иконата се е озовала на плажа.
„Със сигурност е чудо. Вижте тя е в доста прилично състояние, като имате предвид, че нямам представа, може би от кораб ли да е паднала и как точно я е донесло и цялото село беше разбрало и дойде да я види”, каза бащата.
6-годишният Алекс, който предни дни останал впечатлен от разказите на отеца за иконите, сам решил да дари свещения предмет на църквата. А иконата днес бе осветена.
Оказва се, че иконата намерена от 6-годишния Алекс, е първата за църквата в Резово, която изобразява Възкресение.
„Чисти са децата пред Бога, защото те не са познали в детайли греха. С годините ние виждаме, че грехът навлиза в много голяма степен. Но ето и постъпката, която е благородна, защото всеки и особено дете, като види нещо малко и лъскаво би желало в първия момент да го задържи за себе си. Та така, че в тях не е дошъл помисъл да задържат, за вземат или само те да се облагодетелстват. Искат да споделят това, радостта, с всички нас останалите, а ето чудото, което всеки ден около нас стават чудеса, само трябва да имаме очи, за да ги виждаме“, каза отец Йордан от храм „Св. Йоан Кръстител“ в село Резово.
А за малкият Алекс този Великден ще остане специален, не само с намирането на иконата, но и с това, че яйцето-борец се оказало именно неговото.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.