Повече от десет години Георги Ламбев практикува интересно хоби – връща към живот и връща на път стари коли. Любопитното е, че свищовлията предпочита и ремонтира единствено стари трошки на фирмата „Мерцедес“, видя Актуално Свищов…
Самото име Мерцедес всява респект, сигурност и надеждност на пътя, категоричен е 47-годишният мъж, който по професия е пожарникар в „Свилоза“. А по образование – възпитаник на някогашното СПТУ „Пеньо Пенев“.
До този момент нашенецът е дал нов живот на 8 от немските возила – Мерцедес 190 200В. Всички те произведени след 1980 година. Ремонтът на отделната кола е продължителен – понякога са необходими и три месеца. По думите на свищовлията те все още са актуални, освен това са по-добри от някои нови други марки. Формата, окачването и стабилността на пътя са предимствата на марката за Георги.
Съвсем логично свищовлията шофира единствено немската марка. Покрай него по марката са запалени и сина му Любомир и племеника Момчил. Помощник обаче в ремонтите е баща му Ламби Минчев Ламбев. Истинското удовлетворение за него е, когато „спаси“ някоя трошка от автоморгата и я види по пътя в движение.
Скъпо хоби е ремонтирането на старите немски коли, не крие 47-годишният пожарникар. Освен това е трудно намирането и доставянето на различните части преди колата да се върне отново на пътя. До момента е продал три от ремонтираните от него коли на любители и почитатели на марката. Парите съвсем естествено са отишли отново за хобито…
Освен автомонтьор в свободното си време Георги е и любител-археолог. Повече от 10 години свищовлията е неизменна част от екипите на българи и поляци, които проучват всяко лято Нове. Предпочитан е от археолозите, защото има набито око и без помощта на металотърсач вижда и открива уникални находки. Една от последните е бронзова апликация под формата на орел от 1 век откри в края на проучванията, водени от археолога Марин Маринов.
Алетксандър ШАБОВ
Сн.: авторът

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.