От няколко месеца Агрон Нурединай е част от новата общинска администрация на град Кукъс в Северна Албания, разказва общирен репортаж БНР. Общинският център отговаря и за селата в областта Го̀ра, в които открай време живее население с български произход и българско самосъзнание. Като заместник-кмет на общината, 43-годишният Агрон Нурединай има амбицията да подобри живота на своите съграждани от Го̀ра. Самият той произхожда от едно от селата в района – с. Орешек. Завършил е основно образование там, средно – в най-голямото горанско село Шищевец, а висше – в България, в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов.

„През 2005 година завърших бакалавърска степен по финанси, а след това през 2014 г. – и магистърска степен по финансов мениджмънт – разказва ни Агрон. – Имам опит в публичната администрация вече 15 години. Работил съм в социално осигуряване от 2005 до 2010 г. и в данъчната администрация на Кукъс – от 2010 до 2015 г. След това работих в банковата система, а от 2019 г. до преди да стана заместник-кмет бях данъчен инспектор в Тирана. Връщам се от столицата в моя град като заместник-кмет по покана на Алберт Халилай, избран неотдавна за кмет на Кукъс – един много голям човек, с когото сме работили в продължение на 15 години. Като завършил своето образование в България, за мен е чест, че имам какво да покажа, както и че мога да представлявам гораните в местната власт“.

Разбирайки отговорността на поста си, Агрон признава, че едва ли новата управа на Кукъс ще може да разреши всички проблеми на българите в Го̀ра, но поне ще се опита да ги „минимизира“, както се изрази той:

„Всъщност, има доста проблеми и затова ще използвам вашата медия, като глас или като прозорец към България, за да направя призив към българското правителство – да помогне на нашите села. Най-големият проблем е пътната инфраструктура. В нашита села няма никакъв асфалт, с изключение на село Шищевец. България би могла да ни помогне и в образователната сфера, например – да подобрим условията в основните училища и да повишим квалификацията на учителите ни. Всъщност, вече има подобна инициатива от българската държава и немалко наши хора са студенти в България или вече са завършили там. Аз съм един от тези премери. В последните години се наблюдава известно засилване на вниманието от българска страна, което ни радва. Надяваме се, че ще можем да напреднем и в инфраструктурата, и в образованието, но и в културата. Защото ние имаме една и съща култура.“

Само няколко месеца след като екип на Радио България посети град Кукъс и селата на българите в Гора, вече са факт и първите резултати от общите усилия на българската държава и местната власт. С помощта на българското посолство и на една от организациите на българите в Албания, частично е реконструирано училището в село Църналево. Децата там вече не мръзнат, заради постоянно чупещи се прозорци и врати.

А какво е България лично за Агрон Нурединай?

„България за мен е носталгия. Имам страшно много приятели там и ги поздравявам от сърце. Златни са за мен студентските години, прекарани в Свищов – малък град, но казват „Кеймбридж край Дунава“. Горд съм, че бях там и учих при едни от най-добрите преподаватели. Българите са страшно „готин“ народ и България за мен е като втори майчин дом. Когато ходя в България, винаги ми е мило и си спомням. Аз, между другото, пея български песни и играя български хора. Като студенти в България имахме традиция след лекции да се събираме – на ракийка, на песни и танци… И всичко вървеше прекрасно.“

На въпроса ни дали е предал на състудентите си в България и част от традицията на гораните, Агрон Нурединай отговаря утвърдително.

„Всъщност, когато отиваш в друга държава, ти трябва да представиш най-добре своята, да си своеобразен посланик и да покажеш най-добрите черти от своята култура. И наистина, когато запознах българските ми приятели с Албания, всички казаха, че Албания е страхотна страна. И наистина е такава. Албания и България винаги си имали стабилни отношения – политически, икономически, социални и т.н. А на вас, като част от Българското национално радио, благодаря за интереса! И отново сте добре дошли! И знайте – много обичаме България!“ – казва в заключение заместник-кметът на Община Кукъс.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.