Михаил Маринов от град Русе извади светия кръст от водите на река Дунав край Свищов, видя Актуално Свищов. В местността „Паметниците“, където всяка година се събират вярващите се състоя традиционния ритуал по спасяване на кръста от река Дунав.
Точно в 10.30 часа отец Михаил от свищовска духовна епархия отслужи молебен за здраве и благополучие, благославяйки присъстващите. Редом до него бяха застанали отец Патрик Виал от свищовската католическа енория, кмета на община Свищов Генчо Генчев, председателя на Общинския съвет Кристиян Кирилов и др.
Петнадесет мъже, от цялата страна – Русе, София, Казанлък и др., скочиха в прохладните води на реката след полетелия кръст. Пръв сред всички беше Михаил Маринов от Русе, който сподели че участва в Свищов за втори път, но не за първи път изважда кръста.
На събралото се множество той пожела много здраве и силна вяра. Кметът Генчо Генчев поздрави участниците, именниците и всички християни с празника на Богоявление като им пожела мир, любов и благоденствие. В края на ритуала се изви българско хоро около огромния огън, който бе запален за да осигури топлина на плувците и чиито пламъци обективите на фотоапаратите многократно запечатаха във формата на кръст.