В обедните часове на големия християнски празник Богоявление спокойните води по долното течение на Янтра в буквалния смисъл на думата бяха разпенени. В три от населените места на общината – Ценово, Долна Студена и Новград смелчаци се хвърлиха в реката, за да извадят кръста, съобщиха за Актуално Свищом от пресцентъра на Общината.

В Ценово празничното настроение в всяка изминала година обхваща все повече хора. Те се събират пред читалището и се отправят към църквата „Света Параскева“. В православния храм миряните запалват по свещичка за здраве и отнасят в домовете си по бутилка със светена вода. Отец Антон отслужи водосвет за здраве и благоденствие. На десния бряг на Янтра, в близост до Железния мост, се събраха стотици жители и гости на Ценово. Свещеникът благослови и поръси със светена вода малки и големи преди да хвърли във водата Божието разпятие. Четирима млади мъже са престрашиха да се хвърлят в ледената вода, за да уловят кръста. Щастието се усмихна на Димитър Лефтеров. Момчето, което ще навърши 27 години, се хвърля да спасява кръста за втора година, но за първи път успява да стигне до него първи. Под звуците на българско хоро в Янтра се изви мъжко хоро. Под краката на мъжете водата сякаш закипя. Преди четиримата да излязат от водата, общинският съветник Цветан Иванов разпръсна шепа пръст от Свещената земя с благословия всички да са живи и здрави. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров връчи парична награда на победителя от името на общината и НЧ „Христо Ботев“. „Пожелавам на всички здрава, спорна и успешна Нова година. Нека във всеки дом да има много доброта и благополучие“, пожела д-р Петров на събралото се мнозинство. Сред гостите беше и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. По традиция край буйно разгорелия се огън всички се хванаха за ръце на буйно хоро.

Тридесет и три годишният Велизар Христов извади кръста край Долна Студена. Младият мъж участва за втора поредна година в ритуала и за втори път се радва на успеха да се докосне първи кръста. „Чувството е неописуемо. Пожелавам си само здраве. Няма нищо по-важно от това“, сподели след като излезе от водата младият мъж. Колкото и невероятно да звучи, заедно с кръста той успя да улови и риба. Местните хора веднага споделиха, че това е изключително добра поличба. Във водите на Янтра се хвърлиха четирима души да спасят разпятието. Победителят получи награди от Община Ценово и местното читалище.

В Новград също спазиха традицията да спасят Богоявленския кръст. В присъствието на кмета на селото Диана Копчева местният свещеник освети питка и бутилка с вино. Трима бяха мераклиите да нагазят във водите на реката. Русенецът Боян Красимиров, който е с родословни корени от Новград, успя да се пребори с конкуренцията и първи хвана кръста. Празникът завърши с кръшно българско хоро.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.