Трудовите позиции на трима служители на ОП „Чистота – Свищов“, заемащи ръководни позиции в общинското предприятие, се преобразуват от ръководни в… метачи. Предложението на кмета Генчев получи подкрепата на 15 съветници, осем гласуваха „против“, а четирима – „въздържал се“. До решението се стигна след дискусия – нещо рядко срещано в местния парламент през последните повече от шест години. Дискусия, в която се включиха народни избраници от почти всички групи в местния парламент.
По време на интересната дискусия обаче имаше многозначително мълчание. Отношение по аргументите не взеха нито кметът Генчев, нито неговия заместник по чистото – Бедри Алиев. Не беше дадена думата и на един от засегнатите. Иначе по време на дискусията се чуха много хубави приказки. Дори се разбра, че решението има и много хубава обосновка – специални хора да се грижат за градинките, които през последните години вече май са повече от жителите на града на Щастливеца…
Дискусията откри съветник София Вергилова. „Защо 4-ма остават без работа, да се намери начин за преквалификация, те си мислят, че остават на работа“, попита тя.
Такса битови отпадъци бе определена скоро и в нея бяха ли предвидени разходите за заплати, попита от своя страна Ивелин Петров. „Дали е редно в тази ситуация да се съкращават хора“, коментира още той. Петров, подчерта, че не се полагат усилия за намаляване на разходите по други пера.
Общинско предприятие „Чистота – Свищов“ е едно от ефективните при тази нормативна база в момента, коментира от своя страна Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999 – 2015 година. Общият разход за работни заплати не надвишава 24%, а какво представлява този на визираните за закриване щатове, риторично попита той. Кметът Благов заяви: ОбС не трябва да стане съпричастен към някаква идея, която не ни е ясна. В заключение призова вносителите да преразгледат предложението си и цялата дейност на предприятието и по-късно да бъде внесено отново за гласуване.
На противното становище бе Валери Николов, който коментира, че преди време е имало специално звено в някогашното БКС, които са се грижили за градинките. След 2000 година „Чистотата“ се управлява от ДПС, допълни Валери Николов. Познавам лично хората, много свестни хора, ние сме тук да гледаме за развитието на Свищов. Да спрем да толерираме всяко едно политическо назначение, допълни той.
Калин Костов репликира Николов, заявявайки, че по-принцип подкрепя тезата за политическите назначения на Валери Николов. „По тази логика Мехмедов трябва да си отиде, защото е осъден. Разходва се бюджет за над 3 милиона лева. Политиката няма място в управлението“, допълни Костов.
В крайна сметка стана ясно – няма да има уволнения, но както попита съветник Цветанка Костова: Какви длъжности ще им бъдат предложени? В заключение завърши: „Боже, колко злоупотребяваме с думите!“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.