140 зрелостници от Свищов се явяват на матура днес. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Днес се провежда вторият задължителен държавен изпит. За учениците от профилираните гимназии той е по учебен предмет по избор, с изключение на български език и литература, като условието е предметът да е изучаван като профилиращ в 11-и и 12-и клас. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат изпит за придобиване на професионална квалификация.
През тази година за първи път има възможност да се държи втори задължителен изпит и по предметите информатика и информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство. По време на втората част от изпита по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.
Тази сутрин в МОН, от два възможни варианта за работа на зрелостниците, бе изтеглен Вариант 1. За учениците от професионалните гимназии, които полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част, от 18 възможни бе изтеглена тема 7.
Изпитният ден в цялата страна започна тази сутрин в 8:30 часа.
Общият брой на учениците от община Свищов, които са допуснати и се явяват днес на втори държавен изпит днес е 140. Изпит по английски език полагат 85 зрелостници , двама по немски език, 13 по предприемачество, един по география и икономика, 21 по биология, 8 по информатика и информационни технологии, 5 по химия и 5 по теория на професията.
Към момента изпитният ден протича нормално, матури се провеждат в четири от училищата – СУ „Николай Катранов“, СУ „Димитър Благоев, СУ „Цветан Радославов“ и СПГ „Алеко Константинов“.
Резултатите от днешната матура ще са ясни до 8 юни.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.