От началото на годината има 14 санкционирани свищовлии за нарушаване на правилата за пожарна безопасност. Това заяви за Актуално Свищов главен инспектор Светлин Михайлов, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Основното нарушение е палене на треви на открито след чистене на дворове или ниви, а огъня е без надзор.
Огнеборец №1 на Свищов припомни и основните правила за избягване на пожари в дома при настъпилия вече отоплителния сезон. Да са проверени и в изрядност кюнците и комините, е едно от основните правила за избягване на неприятни инциденти. Отоплителните печки трябва да са стандартни, а не самоделки.
Минимум 30 сантиметра от кюнците и печките трябва да се поставят горивни материали, включително и пране, коментира огнеборец №1 на Свищов. Същото изискване важи и за отоплителните уреди на ток, особено тези с нагреватели. Друг съвет – не залагайте на евтини ментета, защото много често нямат блокировка. Ако спре вентилатора да работи, пожарът е гарантиран, коментира още Светлин Михайлов.
С особено внимание трябва да се изхвърля пепелта от печките на твърдо гориво – да сме сигурни, че няма жар или да се намокри и да се изхвърля само на определените за целта места. Категорично не трябва да се изхвърля сгурта в контейнера, защото белята е готова, коментира Светлин Михайлов.
Голямо внимание трябва да се обърне и на газовото отопление. Не е допустимо бутилки с пропан бутан да се съхраняват и използват в подземни помещения, по думите на главен инспектор Светлин Михайлов. „Газта е по-тежка от въздуха и пада долу. С години може да стои и след две-три години, ако влезе някой при една искра може да стане белята”, допълни Михайлов. По думите му не трябва да се използват газови печки в малки помещения, които са с обем 8-12 кубика или 5 – 6 кв. м., защото при горенето се използва кислорода в помещението. Той припомни и последния трагичен случай при аналогичен случай със загиналото детенце в района на Рибарската чешма.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.