Рекорден брой спортисти ще участват в маратона „Търново Ултра 2022“, който ще се проведе този уикенд (9 и 10 април) в старопрестолния град и околностите, пише вестник „Борба“. Над 1200 са състезателите в седмото издание на спортното събитие, обявиха организаторите Иван Димитров и Иван Сираков от Спортен клуб „Браун Тим“, на съвместна пресконференция със спортния експерт Георги Давидов от Община Велико Търново, която е основен партньор. Повечето участници са от България – сред тях са Кирил Николов – Дизела, вицесветовният шампион по биатлон Владимир Илиев, световният шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, най-добрите спортисти по планинско бягане и колоездене. Чужденците са от 10 държави.
Ултрамаратонът стартира и финишира пред паметника на Асеневци в Старата столица. Състезанието включва три дистанции в бягането- 13, 33 и 53 километра, две в планинското колоездене – 30 и 48 км и традиционния дуатлон – 48км МТБ + 33км Трейл бягане.
„Търново Ултра е единственият ултрамаратон, който стартира и финишира в центъра на областен град в България. Трасетата са осеяни с красиви „сингъл трак“ пътеки и невероятни гледки, като по пътя си преминават през две средновековни крепости – Царевец и Раховец.
Идеята за състезанието се зароди през 2015-та и още през 2016-та Търново Ултра беше на бял свят. В следващите години нещата се развиха много бързо. Проведохме стартове и финали във величествените крепости на града – Царевец и Трапезица и добавихме както по-дълги, така и по къси трасета, с цел да направим Търново Ултра по-интересна и предизвикателна за състезателите, по-забавна и динамична за зрителите. За 5-тото и 6-тото ни издание се преместихме в парк Марно Поле – в идеалния център на града, за да направим състезанието по-отворено за публиката. И сега, за нашето 7-мо издание, след като събрахме почти 900 състезатели през 2021-ва и станахме прекалено „големи“ за централната част на града, ние се завръщаме на локацията на първата Търново Ултра – величествения паметник Асеневци, оглеждащ се в цялата стара част на Велико Търново, само на 2-минутно пешеходно разстояние от центъра на града“, разказа Иван Димитров. При подготовката на трасетата организаторите са събрали отпадъци, които с помощта на служители на ОП „Зелени системи“, са извозени с четири камиона.
.„Търново Ултра е запазена марка за Велико Търново. Това състезание предоставя невероятно живописна гледка за състезатели и зрители. Организаторите всяка година надграждат състезанието и подобряват мерките за безопасност. Община В. Търново подкрепя това състезание, което се е превърнало в еталон да подражание“, коментира главен експерт в Община В. Търново д-р Георги Давидов.
Всеки състезател, който финишира по някое от трасетата ще получи възпоменателен медал. За призьорите са осигурени и спортни стоки от организаторите и спомоществователите на надпреварата.