Комисията за защита на личните данни е съставила акт за 1 милион лева на „Български пощи“. Глобата е заради това, че дружеството „не е приложило подходящи технически и организационни мерки“ преди и по време на кибератаката от 16 април тази година и така е позволило зловреден софтуер да криптира чувствителни бази данни. Това съобщават от кабинета на вицепремиера по ефективното управление в оставка Калина Константинова пред БТА, съобщи БНР.
Проверката на Комисията по хронологията на хакерската атака е показала, че действията на служителите, които е трябвало да изключат достъпа до интернет, са закъснели с повече от 12 часа.
Установено е също, че тогавашното ръководство на пощите е неглижирало обезпечаването на адекватна киберсигурност на дружеството, което оперира с личните данни на милиони българи.
Изтичане на лични данни на гражданите не е установено.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.