На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това става ясно от доклад на МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН, пише вестник „Труд“.
Припомняме, че на 6 февруари Турция бе ударена от разрушително земетресение с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Трусът засегна и Сирия.
Броят на жертвите в двете страни приближава 40 000, но дори и 9 дни след ужаса продължават да се случват чудеса и спасители вадят живи хора изпод руините.
В понеделник пък трус с магнитуд 5,2 разлюля и Югозападна Румъния. Той успя да уплаши и половин България, защото се усети силно в градовете покрай Дунав, както и на по-високите етажи в далечна София. По-възрастните българи веднага си спомниха за ужаса от Вранча.
Земетресението сега обаче не е било в силно сеизмичната Вранча. То е регистрирано в 16,58 ч, дълбочината е 15 км, съобщиха от Европейския сеизмологичен институт.
Той е най-силното в Румъния за последните 2 г., но не е свързано със серията трусове в Турция, съобщи по-късно вчера шефът на тамошния национален институт по геофизика.
Усетено е и в Сърбия, а у нас – във Враца, Видин, Лом, Козлодуй и дори столицата. Българите определят труса като лек до среден, описват, че продължителността била между 5 и 10 секунди.
Леко разлюляване са усетили и живеещите на по-високи етажи в София, описват те във фейсбук.
У нас още е силен страхът от вранчанските земетресения след 7,2 по Рихтер на 4 март 1977 г. Румънският трус тогава е усетен в цяла България. Нанесени са щети най-вече в селищата край Дунав, но и блоковете в София се разлюляват силно. Най-силно засегнат е Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. Съборени са 5 училища, а други 50 са повредени.
Под развалините в Свищов умират над 130 души, ранени са над 140. Много от затрупаните са имали реален шанс да бъдат извадени живи, но умират от нараняванията си и недостиг на въздух.
Доброволци от цялата страна наред с тогавашната “Гражданска отбрана” се включват в издирването на оцелели и в разчистването на останките.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.