Спекулативните цени на хранителните продукти и страхът от недостиг на някои от тях в магазините, по борси и пазари роди нов измама. Предлагат на наивници „евтино“ олио за 2,70 лева литъра, разказва Нова ТВ. Това на фона на спомена за извилите се опашки за олио на промоция.
Една атрактивна обява гласи, че се предлага слънчогледово олио на ниска цена и доставка до посочен адрес в цялата страна. Стръвта за наивници е публикувана в група за пазаруване в социалната мрежа. Цената от 2,70 лева за литър е повече от приемлива, сравнение с тези в магазина.
Според офертата олиото се предлага в бутилки от 1 и 10 литра. За поръчка е посочен и телефонен номер.
„Обадих се на този номер, посочен в обявата и се свързах с някаква жена. Исках да ми се изпрати два стека, но тя каза, че количеството трябва да бъде над 100 литра. Казах й: Добре, ще се свържа с Вас, ако мога да намеря и други желаещи“, разказва в телевизионния ефир на Нова ТВ жената.
Тя успяла да събере поръчки от други семейства и звънни отново, за да поръча 136 литра. Този път на телефона е мъж, който й обяснява, че за да получи олиото, трябва да преведе 35 лева за превоз по банков път. И веднага попитал за колко време може да преведе таксата. Жената отговорила, че няма да се бави – след 30 минути, максимум след час.
Но все пак се усъмнила и попитала не е ли възможно да плати, когато доставят олиото да заплати и пътните разноски. Получила категоричен отказ: „Не, не, така работим. Първо да се преведат парите и да Ви оформя документите за олиото“. Това още повече засилило съмнението и жената решила да потърси информация за търговеца на евтино олио в интернет. Така разбрала, че била на крачка да бъде жертва на измама. В капана на мнимите търговци на „евтино“ олио били попаднали обаче други десетки. Дни след като изпращали част от сумата или таксата за път – изгодните поръчки не идвали. А телефонът на търговецът бил изключен…

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.