През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ. Това съобщи кметът на румънската столица Никушор Дан на официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, предаде БТА, пише 24 часа.

От публикуваната информация става ясно още, че Общинската администрация за укрепване на сеизмични сгради ще инициира конкурса за решения за изработване на дизайна. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят оригиналните елементи на сградата, която е исторически паметник.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците „Свобода“ и „Независимост“ и списание „Знание“.

През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход, и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност да бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петър Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 г. за откриване на процедура по отчуждаване на сградата исторически паметник, намираща се на адрес „Каля Мошилор“ 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 г. да са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани, пишат румънските медии.

През същата година, след изборите през септември, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решение, прието единодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на имота.

„Имаме зелена светлина да започнем работа по Солаковия хан, една от символичните сгради на наследството на Букурещ. Финансовите въпроси относно отчуждаването са решени, сумата е записана в сметката, така че Община Букурещ става собственик, а работите по обезопасяването на сградата ще започнат скоро. След това ще получим достъп до парите за реставрацията, за да превърнем Солаковия хан в културно пространство на Букурещ“, написа кметът Никушор Дан на страницата си във Фейсбук през януари 2022 г.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.