Седмица на гората в Държавно горско стопанство – Свищов премина под надслов „Гората е живот…и обща отговорност”. Това съобщиха от стопанството.

И тази година служителите на ДГС – Свищов спазиха традицията за честване на „Седмица на гората”, като организираха залесяване, организираха ден на отворени врати и проведоха занимания с деца по методите на Горската педагогика.

Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора, както и на лесовъдите и горските работници. Отбелязва се всяка първа цяла седмица на месец април от 1925 година. Първоначално се е наричал „Празник на залесяването“, който по-късно преминава в „Седмица на гората”. Тазгодишното мото е „Гората е живот…и обща отговорност” и ние, хората в горския сектор напълно се придържаме към тези думи и осъзнаваме отговорната задача, която стои пред нас, а именно стопанисването и управлението на българките гори.

В рамките на няколко дни служители, работници, доброволци и журналисти залесяваха акациеви фиданки в близост до село Козловец. С много старание и настроение залесихме 57 декара нова гора.

Слънчев и изпълнен с детски усмивки бе денят на втори април за децата от група „Пчеличка“ на ДГ Чиполино и децата посещаващи ЦОП – гр. Свищов. Чрез различни игри се запознаха с работата на лесовъдите и научиха интересни факти за гората и нейните обитатели. За подарък всички деца получиха Дневник на горския изследовател и изработените от тях дървени медалчета. Залесиха по няколко фиданки и обещаха да полагат грижи за тях.

На четвърти април горските служители старателно подредиха трофеи, препарат на заек, пушки, резачки, инструменти за залесяване, шишарки, шайби и други в двора на стопанството. На гости ни бяха втора и трета група от ДГ Чиполино. Показахме им какви звуци издават горските животни и как се мери с клупа. В знак на благодарност те ни поздравиха с чудесна песен за пролетта, споделят още от ДГС-Свищов.