„Всички заяждания между политиците, партии и институции трябва да приключат. Видяхме докъде водят. Няколко неуспешни опита за съставяне на редовен кабинет са урок и червена лампа, която трябва да свети при всички. Сега е времето да се обърне внимание на сериозните неща като цените на електроенергията, инфлацията, високите цени на имотите”, заяви Божанков в ефира на Нова Нюз, съобщиха за Актуално Свищов от канцеларията на политика.
По думите му в последните месеци се намираме в една политическа криза, която удължи времето на служебния кабинет, но не трябва да забравяме, че той е именно такъв и трябва временно да овладее кризата.
„Ние имаме нужда от редовно правителство. За да има такова трябва фокусът на кампанията да бъде, около какво ще се обедини то.“, каза социалистът.
Божанков подчерта, че така наречената „Мисия 121“ е претърпяла пълна катастрофа, именно защото не е имала ясни приоритети. Той обясни, че БСП е начертала своите – болниците не трябва да са търговски дружества, в социалната сфера още в първия месец преизчисляване на пенсиите с по-добър модел, да се осигури в тези трудни месеци адекватна грижа за семействата, за малкия и среден бизнес.
„Цените на тока искат законодателна промяна. Пазарът, който беше либерализиран от ГЕРБ, страда от спекула, страда от големи играчи, които продават енергия, включително извън страната, а малките и средни фирми не могат да купят ток на добра цена“, допълни той.
Явор Божанков обясни, че след тези избори решаването на проблемите ще зависи от съставянето на редовен кабинет. „Казваме, че е не редно 4 млрд. лв. да се раздават чрез „ин хаус“ процедури на фирми без поръчки. Може да не е редно, но е законно. ГЕРБ са си създали закона и ако искаме да го променим ни трябва мнозинство“, подчерта социалистът. По думите му същото важи и за съдебната система, както и нуждата от реформа и на цялото държавно обвинение.
„Не можем да си позволим в тази COVID – 19 и инфлационна криза да пратим българските граждани на четвърти избори, да изхарчим стотици милиони държавни пари и да оставим държавата. Веднага след изборите ще трябва да приемем държавен бюджет. Нямаме право да губим време в нападки един към друг. Ще разполагаме с много малко време за да приемем нов държавен бюджет, който да отговори на предизвикателствата“, категоричен бе Божанков.
На въпрос дали БСП е поставила червени линии, с кои партии ще води преговори и с кои не, Божанков отговори: „След предишните избори бяхме готови за разговори с всички, освен ГЕРБ и ДПС, защото те олицетворяват модела, който се борим да премахнем вече 5 години.”
На въпрос за подкрепата на БСП към президента Радев, Божанков заяви, че левицата е заявила своята подкрепа за двойката Радев-Йотова и в кампанията ще работи за тяхната победа. Той подчерта, че са се появили и други сериозни кандидати като проф. Герджиков и Лозан Панов. „Надявам се на сериозна кампания, в която да има дебат и спокоен разговор за външна политика – това, което е в компетентността на президента“, коментира той.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.