Великотърновският окръжен съд призна за виновни петима данъчни служители на Община Свищов за неупражняване на контрол и за непредприемане на действия за събиране и отчитане на публични вземания, с което са нанесли щета на общинския бюджет, съобщи БНР.
Обвиняеми по делото са настоящият директор, бившият директор, двама инспектори и един вече бивш инспектор в общинската данъчна служба в Свищов.
Те бяха признати за виновни от състав на Великотърновския окръжен съд, че от края на октомври 2011 годна до края на 2018 годна са оказали „чадър“ като не са предприели действия за доброволното събиране на дължимите данък сгради, такса смет и данъка върху автомобилите, както и дължимите лихви за просрочените задължения на известен свищовски бизнесмен и така са нанесли щета на общинския бюджет за близо 34 хиляди лева, тъй като задължението е било погасено по давност.
Двамата свищовски данъчни началници бяха осъдени на пробация и глоба от по 500 лева. Редовите данъчни служители получиха наказание пробация. Присъдите може да се обжалват пред Великотърновския апелативен съд.