Владимир Манолков (роден на 8 декември 1974) е български футболист, вратар. Основна част от състезателната му кариера преминава в Локомотив /София/. Играл е също в Спартак /Плевен/, Септември /София/ и Беласица /Петрич/. Син на вратаря от 70-те и 80-те години на ХХ век Борис Манолков. Възпитаник е на школата на Локомотив /София/. Дебютира за първия отбор през сезон 1994/95. Понастоящем е треньор на вратарите, замествайки на поста точно своя баща в Локомотив. Интервю на официалната страница на ОФК Академик в социалната мрежа фейсбук.

– Господин Манолков, какви са Ви впечатленията от вратарския камп, който приключи днес?

– Много добри. Приятно съм изненадан от децата, които участваха в този камп. Стараеха се много, искаха да научат максимално, което им предлагахме с Виктор Владимиров за тези два дена. Още веднъж – много съм приятно изненадан от всичките деца, които участваха на кампа.

– Предварителната информация от клуба е, че лагера няма да е единствен, ще продължи ли и как това, което започна тази седмица?

– Ежемесечно може би ще е трудно. Вчера говорихме с президента на Академик Христо Цветанов и с Росен Илков, директор на ДЮШ, смятаме да го направим традиционно. Не може да кажем, че ще е всеки месец, защото сме заети с мачове, децата са и на училище. Във всеки един свободен момент, който имам пауза, ще се възползваме от прекрасните условия, които има Академик /Свищов/. Една чудесна база за да може да се развиват тези деца и да помагат не само на футбола в Свищов, но и на българския футбол.

– Семинарите, които провеждате в резултат на засилване към професията вратар ли са или забелязвате израстване на българските вратари?

– От едно известно време, смея да твърдя, в България се работи много добре с подрастващите вратари. Тези кампове, които организирам са много полезни за тях и ще усъвършенстват още повече своите качества, ще научат неща от различни треньори, които не са в техните клубове. Това само ще допринася за доброто израстване на вратарите в България. Както вече виждате всеки един клуб има треньор на вратари, както на мъжкия отбор, така и на школите. Според мен тенденцията трябва да продължи и да се наемат все повече треньори, за да се работи още по-целенасочено с тези деца. По този начин ще може футболът да върви напред. Идеята е да се доближим максимално до европейските стандарти, които виждаме, че футболът се развива всеки ден.

– Колко такива лагери имате организирани и има ли продължение на следващо ниво?

– Първият камп го направихме това лято в Албена. Участваха 46 вратаря от цяла България на различни възрасти, работиха с шестима мои колеги. И мина прекрасно кампа. Сега през зимата предстои втори камп, който ще е в Сандански, очакваме там също да има голям интерес и да се затвърди като летен и зимен камп.

– Кои вратари са били Ваши идоли, от кои сте се учили?

– Аз лично подражавах, харесваше ми играта на немските вратари – Тони Шумахер. В моето детство той беше идола ми заедно с белгиеца Жан Мари Пфаф, двамата ми правиха най-силно впечатление и исках максимално близко до тяхната игра, да имам. Днес в съвременния футбол са доста добрите треньори, споменах че навсякъде има треньори на вратарите и се работи и се работи индивидуално много с този пост. На практика всеки клуб разполага с качествен вратар.

Мил ли сте ментор на свой ученик?

Все още не мога да кажа, че съм бил ментор, но има доста момчета, които вече приключват с кариерата се опитвам да им помогна. Особено с вратари, не искам сега да споменавам имена, с които съм работил и са показали и доказали, че са както добри вратари, така виждам и педагози в тях, и има бъдеще за развитието им и ще им помогна с каквото мога.

Алекс БОГОМИЛОВ

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.