Стефан Петков – възпитаник на Стопанска академия „Д. А. Ценов”, стана световен шампион по Годжу-рю карате. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Свищовският възпитаник завоюва златен медал в дисциплината Кумите, мъже – 84 кг, от Световното първенство, което се проведе в Италия със 787 състезатели от 25 държави. Стефан участва за първи път в Световно първенство по Годжу-рю карате. За да се пребори за шампионската титла се изправи срещу противници от Португалия, Австрия, Южна Африка, Германия, Нова Зеландия и др. На финала победи съперника си от Румъния с резултат 10:7.
Стефан е израснал в свищовското село Ореш. За първи път влиза в залата на 9-годишна възраст, подтикнат от родителите си, а днес – 18 години по-късно каратето е неизменна част от ежедневието му. Запалва се по този спорт от примера на своя треньор сенсей Марин Маринов – основател на свищовския Карате клуб „Алеко”, който се завърна от първенството в Италия с два медала – сребро при ветераните в Кумите и бронз на Ката. През годините Стефан има множество високи постижения – три пъти е ставал европейски шампион по Годжу-рю карате (2012 г. Младежи 16-17 г. – 76кг; 2016 г. Мъже – 75кг; 2018 г. Мъже -7 5 кг), има и множество медали от национални и балкански първенства.
Стефан Петков е отличник не само в спорта, но и в учението. Средното си образование завършва в Професионалната търговска гимназия в Свищов, а през лятото на настоящата 2022 г. се дипломира в Стопанска академия „Д. А. Ценов” ОКС „бакалавър”, спец. „Застраховане и социално дело” със среден успех от целия курс на обучение 5.17 и 6.00 от държавния изпит.
Цялата академична общност в Свищов се гордее и поздравява Стефан Петков за завоюваната шампионска титла от Световното първенство по Годжу-рю карате ’2022.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.