Българският етап на гребния поход ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13 август, събота, от Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27 август в Силистра, съобщи БНР. За участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД. До стартирането на регатата в българския участък на реката се очаква броят на участниците да се увеличава, съобщиха организаторите.
„Предишните две години регата не се проведе заради пандемията, но сега е възобновена. На 14 август участниците в регатата ще бъдат във Видин. На 15-и е почивен ден, в който ще имат възможност с участието на видински екскурзоводи да посетят Белоградчишките скали и пещерата Магура. След това регатата продължава за Лом, Козлодуй, Остров, Загражден, Белене, Свищов, Русе. От Свищов до Русе е най-дългият преход- 54 километра. Там също ще има един почивен ден с възможност за екскурзия. След това продължават за Ряхово, Тутракан, Ветрен и в Силистра на 27 август приключва регатата. Тази година няма да продължи до Черно море поради конфликта в Украйна. Регатата стартира на 25 юни от Инглощат. На откриването имаше български представители в лицето на Нели Андреева и Стилиян Бонев от Българската федерация по туризъм. 8 души от България стартираха от Инглощат. Представители на видинското дружество „Бонония“ са се включили от Австрия. От Инглощад са тръгнали общо 150 души на възраст от 7 до 80 години. Целта на това голямо европейско събитие от самото му създаване е взаимното разбирателство и опознаване на културите на другите народи“, обясни Весел Пендичев, председател на Българската федерация по туризъм
Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Тя стартира по река Дунав при град Инглощат, Германия. Преминава през: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния – общо 2516 км – за 74 дена. За 65-и пореден път България ще бъде домакин на етапа „Ново Село – Силистра“, като тази година за българския етап организатор е Стилиан Бонев от град Русе.