Окръжният съд в Благоевград призна за виновен и осъди на 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок 59-годишния шофьор на камион Илия Шопов, който преди 5 години прегази и уби на място 19-годишната Фатиме Колашова на пешеходна пътека, пише Дир.бг.
Магистратите решиха, че Шопов е нарушил Закона за движение по пътищата и не е осигурил предимство на пресичащата студентка.
Трагедията стана на 12 декември 2017 година. Около 08,30 часа във фаталния ден Илия Шопов тръгнал от Симитли за Благоевград, като управлявал служебен товарен автомобил, натоварен с пясък за новострояща се сграда. Пристигайки в Благоевград, той се включил в движение по ул. „Александър Фон Хумболт“. В близост до кръстовище с ул. „Славянска“, след като видял тръгналата по пешеходната пътека Фатиме, водачът спрял и я изчакал.
Впоследствие Шопов завил надясно, в посока към МБАЛ-Благоевград. Междувременно студентката в ЮЗУ „Неофит Рилски“ започнала да пресича пешеходната пътека в посока от Студентско общежитие № 1 към кв. „Освобождение“. В този момент шофьорът вместо да спре, продължил ускорителното движение на тежкотоварната машина и прегазил Фатиме.
Свидетел на катастрофата подал сигнал на тел. 112. Пристигналият екип на ЦСМП – Благоевград обаче само констатирал смъртта на момичето.
След смъртта на първокурсничката, нейни колеги и университетски преподаватели организираха мълчаливи бдения, поставяйки цветя на пешеходната пътека. След поредица от протести на опасното кръстовище бяха поставени светофари.
Решението на Окръжния съд в Благоевград не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.