Не очаквам да стане чудо в съзнанието на политиците, за да се промени виждането им за мястото на културата на местно и национално ниво, каза пред БНР свищовлийката проф. Маргарита Младенова, съосновател на Театрална работилница „Сфумато“.

„Други са им грижите, друго ги занимава. … Всички знаем на колко окаяно ниво е състоянието на културата на отделния българин. Ако сега, при тези кризи, които някак си станаха правило и започнахме да свикваме с тях, а не трябва, не си дадем сметка, че мисленето на българина през образованието и културата трябва да бъде коренно променено, ние нямаме никакво бъдеще!“.

Културата не е симулативна дейност, подчерта тя и коментира:

„Проблемът не е само до пари, а до мислене на хората, от които зависи културата, но и до мислене на самите съсловия. Все повече това става занаят, една от професиите, с която да си вадиш хляба. Моментът на кауза изчезва, не казвам, че го няма. … На младите колеги им говорим и ги водим към това да осъзнават отговорността, която поемат с избора на тези професии. Отговорността пред смисъла на театъра, на актьорската професия, на спектакъла, на създаването на култура. Отговорността пред големите текстове“.

По думите ѝ никой няма да се стресне, ако театрите спрат да работят за седмица в знак на протест.

Според проф. Маргарита Младенова бюджетът за култура за 2024 г. трябва да бъде поне 1% от БВП.

Около 20 живи проекта, ателиета и много нови неща – такъв сезон в Театрална работилница „Сфумато“ обеща проф. Младенова:

„Влизаме в един много тежък сезон – амбициозен, отговорен. Влизаме концентрирани и мобилизирани да издържим в битка с всичко, което пречи. … Да продължиш да вярваш в смисъла на живия театър, сред едно неглижиране на мястото на културата и изкуството в национален мащаб и дори може би в световен, е въпрос на вътрешна издръжливост. Това е, което ни предстои“, заяви тя пред БНР.

„Сфумато“ вече е европейски център за театрално новаторство, подчерта проф. Младенова и уточни:

„След 7-годишни процедурни перипетии проектът „Пристройката“ е съгласуван, узаконен, предстои получаване на виза за проектиране, за да може в Министерството на културата да се възложи изпълнението на проекта и да се пристъпи към неговата реализация. Срокът, който си поставяме за това, е година и половина“.

Актуално Свищов припомня: Маргарита Стоянова Младенова e родена на 25 април 1947 г. в Свищов. Тя е режисьор, педагог. Следва органична химия във ВХТИ в София. Завършва режисура за драматичен театър при проф. Ф. Филипов във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (1972). Дебютира с „Малко е да си добър” – по „Масовик” – В. Розов в ДТ – Силистра (1972). Работи в ДТ – Силистра, ДТ – Русе, Държавен сатиричен театър, Театър „София”, художествен консултант на ДТ – Сливен, основателка (съвместно с Иван Добчев) и директор на Камерен студиен театър „Сфумато” (по-късно ТР „Сфумато”). Асистент (1975-88), професор (1991) в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Води (съвместно с Ив. Добчев) експериментален клас за актьорско майсторство по алтернативна програма на обучение (1991-95) и клас по режисура за драматичен театър (1995) в НАТФИЗ.
Заедно с Иван Добчев основават своя театър-лаборатория – Театрална работилница „Сфумато” (1988), в която работят съвместно и до днес.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.