В продължение на седмица в СУ „Николай Катранов“ гостува група с ученици и учители от Америка, съобщи за Актуално Свищов Христина Борисова, заместник-директор на гимназията. Визитата им е в рамките на иновативната програма „Нови светове, нови перспективи“, която от няколкo години се реализира, благодарение на Тим Отри, преподавател по английски език в СУ „Николай Катранов“.
Основната цел на програмата е културен обмен с практикуване на английски език за учениците от чуждоезиковите паралелки на училището.
Тази година в СУ „Николай Катранов“ пристигнаха 10 ученици и 5 ръководители от град Фюкуей-Варина (Fuquay-Varina), намиращ се в близост до столицата на Северна Каролина Рали (Raleigh).
За всеки от гостите бе определен местен партньор от деветите класове на свищовското училище, като подборът за участие в програмата на катрановските ученици бе извършен въз основа на представено от тях есе на английски език.
В продължение на седмица учениците от двете страни работиха по двойки и в групи. В сутрешните сесии, които се провеждаха в училището, се обсъждаха житейски теми, свързани с двете култури, като се отчитаха приликите и разликите между тях. Отделните групи споделяха своите гледни точки по всяка от темите. В следобедните часове бе неформалното общуване – с много разходки, разглеждане на културни и исторически забележителности в град Свищов, с интерактивни игри. В деня, посветен на гостоприемството, домакините поканиха своите партньори в домовете си на вечеря с типично български ястия и по този начин американските деца имаха възможност да се потопят в атмосферата на българската култура.
В продължение на седмица участниците в програмата създадоха чудесни приятелства и им бе много трудно да се разделят. Практиката досега показва, че връзките между учениците продължават, макар и само онлайн, с надежда за нови срещи в България или Америка, или някъде другаде по света.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.