За осма поредна година в свищовското село Ореш се проведе Международният футболен турнир „Марга Аурея“, в който неизменни участници са домакините и отборът от побратименото румънско село – Стар Бешенов, пише Борба. Целта на турнира е да събира всяко лято потомците на преселилите се отвъд Дунава българи след погрома на Чипровското въстание преди 350 години, които сега живеят в Банат, наследниците на тези, които са се завърнали отново в България, и потомците на тези, които не са напускали пределите на родината.

В надпреварата се включиха мъжкият тим на местния ФК Стрела, ФК Победа (Стар Бешенов) и отбор, съставен от младежи и ученици от село Ореш. Имаше вероятност да играят и ветераните на пловдивския Локомотив, но заради ангажименти не успяха да се включат. Пристигна обаче един от собствениците на „железничарите“ – Христо Крушарски.

Сред гостите бе и депутатът в парламента на Румъния – Георги Наков, бивш кмет на Стар Бешенов. Той, Крушарски и кметът на Ореш Любомир Иронов се договориха на 9 септември футболистите на Стрела и ветераните на Локомотив да гостуват в Стар Бешенов, където стадионът носи името на Христо Стоичков, за приятелски мачове с местния Победа. Победител в турнира стана Стрела пред гостите от Стар Бешенов и младежкия тим от Ореш. За всички участници имаше медали, а първенецът получи и купата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.