Съветът за електронни медии /СЕМ/ няма да наказва Българското национално радио заради предаването на Петър Волгин „Политически некоректно“ на 10 април, в което той съобщи непотвърдена информация за българските моряци в Мариупол, пише Дир.бг. 
Членовете на медийния регулатор излязоха с мониторинг, че няма нарушение на Закона за радио и телевизия от страна на БНР. На заседанието бе поканен да присъства и генералният директор Милен Митев.
Констатира се обаче, че радиоводещият е нарушил Етичния кодекс на българските медии и Правилника за редакционната дейност на БНР, като е съобщил в ефира миналата седмица непроверената информация, че нашият екипаж на кораба „Царевна“ е взет за заложник.
Само един от членовете на СЕМ не се съгласи с решението на останалите. Розита Еленова настоя пред шефа на БНР Волгин да бъде свален от ефир и обяви, че е получила над 20 сигнала срещу него от началото на войната в Украйна. Тя определи изнесеното от него като дезинформация и отправи забележка, че нямало плурализъм и в зрителските обаждания в неговото предаване.
Водещият Петър Волгин не може да бъде наказан, защото СЕМ, по Закона за радио и телевизия, може да накаже само БНР, а радиото пък не може да бъде санкционирано за дезинформация, тъй като такова понятие няма в закона, контрира София Ангелова. Всяко преекспониране, което води до цензура, е много опасно, предупреди тя.
Соня Момчилова пък цитира текст от закона, който позволява обществената медия да оповести дори непроверена информация, ако тя е значима и от голям обществен интерес. Момчилова беше категорична, че не открива нарушение и не мисли, че водещият е престъпил етичния кодекс на медиите. Тя дори подчерта, че с днешна дата „главният източник на дезинформацията по случая с българските моряци е именно правителството“.
„Как си представяте, че СЕМ ще бъде органът, който ще каже кое е вярно и кое не, кое е дезинформация и кое – не“, възмути се и председателят на СЕМ Бетина Жотева. „СЕМ не е господар на истината, СЕМ е регулатор по съдържанието и следи за спазването на плурализма в обществените медии“, напомни Жотева.
Директорът на БНР съобщи, че Волгин е санкциониран с най-лекото наказание – забележка, тъй като трудовото му досие е абсолютно чисто, а занапред радиото ще направи промени в редакционните си стандарти – когато се налага да се съобщи непроверена важна информация, това ще става след разрешение от главния редактор.С

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.