Математикът Николай Витанов даде оптимистична прогноза за пандемията – според него коронавирусът ще се превърне в „прилепов грип“.
„Пандемията си отива, ситуацията върви към това да става ендемична. Вирусът става като грипния, тоест той няма да си отиде съвсем, но ще стане поредният вариант на грип. Предните два вируса сега са птичи грип и свински грип. И този ще стане някакъв грип – „прилепов грип“ не знам как ще го кръстят“, коментира по бТВ проф. Николай Витанов, пише Дир.бг.
Той коментира какво е преживял в личен план за последните две години, през които се занимава с математически прогнози и изчисления на хода на епидемията у нас.
„Предположих какво ще се излее върху мен, но предположих до каква степен. Преди да се захвана, бях обикновен професор, който имаше проблеми с треперенето на ръката да напише формулата на листа, сега – след толкова обиди срещу мен нямам никакви проблеми. Мога да мина и през човек, вкалиха ми нервите. Коставаше ми доста неща, в началото косата ми не беше толкова бяла, но свикнах“, призна Витанов.
„Така цялата теория, която съм учил 20 г., успях да я приложа и на практика“, така отговори той на въпроса „ако сега може да върнете времето назад, щяхте ли да се занимавате с изчисляване, модели и прогнозиране на COVID-19“.
„България ще намалее с още един милион до 20 години. Това отдавна е изчислено, въпросът е какво ще направим по този въпрос. Смъртността ще е в основата, защото раждаемостта не може да се вдигне толкова бързо, това е въпрос на дългосрочна политика“, прогнозира още проф. Витанов.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.