„Има огромна прикрита заболеваемост в училищата. Заболелите в България са няколко пъти повече, отколкото се хващат“. Това каза в „Събуди се“ по Нова тв математикът Лъчезар Томов, преподавател в департамент „Информатика“ в НБУ. Според него до месец цялата страна ще бъде в „тъмночервената” зона и тогава здравната ни система няма да издържи на натиска. Но това може да се избегне, ако се вземат мерки.
Математикът предположи, че преболедувалите сигурно са 6 пъти повече, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове. Той даде за пример Сърбия и Румъния, където се правят повече тестове и ваксинираните са два пъти повече, а новите случаи са по по 8-10 000 дневно. У нас това се вижда и по процента на починалите, който за България е 4, а не 2%, както в другите страни.
Според него след отварянето на училищата имаме рязък скок на заразените деца – всеки ден се заразяват средно по 240 ученици, защото на много места мерките не се спазват: родители не дават да се правят тестове на децата им, учители отказват да се ваксинират, в час масово не се носят маски, заяви Томов.
По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.