Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка, пише Дир.бг.
Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се провежда на „Дондуков“ 2.
Същевременно държавният глава отправи критики към служебното правителство за начина на въвеждане на последните мерки.
В срещата участваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на финансите Валери Белчев, управителят на НЗОК Петко Салчев.
Президентът отбеляза, че премиерът Янев е възпрепятстван да участва в извънредната среща. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Ситуацията наистина е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват, отбеляза Румен Радев.
Такава е картината и в други държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско, каза президентът, като изтъкна, че ваксините са най-надеждната защита срещу коронавируса.
Какво още каза Румен Радев
Държавният глава коментира, че е подкрепил решението за последните мерки, защото оставя обществото и икономическият живот отворени. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и е разбираемо, че това предизвика стрес и възмущение сред хората, посочи президентът.
Радев постави въпроси, на които очаква служебното правителство по най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение. На първо място Радев посочи децата и техните родители като най-ощетени от мерките.
Президентът очаква приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас, при гарантиране на здравето на децата и на учителите.
До 10 дни могат да се осигурят щадящи за децата тестове – тип близалка, и ако родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около тази теза се обединиха министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.
Румен Радев засегна и въпроса за заплащането на тестове вместо обещаните безплатни тестове, които очаква да бъдат осигурени. Получавам информация, че на много места, вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. за тест. Така един работник да плаща до 80 лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове, заяви президентът.
Държавният глава постави и темата за възможно издаване на сертификат при антитела на преболедували, но нерегистрирани в системата. Радев апелира към правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в другите държави и ако има, възможно ли е той да се приложи у нас.
Президентът очаква и ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети.
Все още остава открит въпросът и за пълноценния контрол на спазването на мерките, каза президентът Радев.
Президентът е категоричен, че мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които не само се грижат за здравето си, но и осъзнават отговорността си към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение за ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от него, тя е красноречива, подчерта Румен Радев.
Какви мерки се взимат за децата
Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако при тестването се установи положителен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се поставя под карантина. За учителите също трябва да е гарантирано, че те самите няма да са носители на вируса.
От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се увеличи три пъти, а на децата под карантина – пет пъти, посочи проф.Денков. По думите му към момента има 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини, поставени под карантина. Около 15 септември само 6 на сто от болните бяха във възрастовата група 0-19 години, а сега в тази група са около 10-12 на сто, което показва, че заради високата концентрация на децата в училище има възможност за предаване на заразата между тях. Министър Денков посочи, че новите мерки бяха наложени бързо и хората не са били подготвени. Носим вина за това, но решението е правилно, подчерта той.
За нагласите на родителите за подобен тип тестване на децата проф. Денков изрази надежда, че разумът ще надделее и мнозинството от родителите ще приемат тази форма за влизане на децата в клас. Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира, каза още той.
Всеки лев – за децата
Всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да ходят на училище, ще бъде надеждно осигурен, заяви министърът на финансите Валери Белчев.
Щом като има възможност да се вземат мерки, които да осигурят безопасна среда, то Министерството на финансите няма да пести нито стотинка, категоричен е Белчев. Ще получите пълната ни подкрепа, допълни той.
Децата освен на здраве, имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия, коментира Белчев.
Безплатните тестове – до 10 лв.
Най-много 10 лева ще струва пробовземането с бързите антигенни тестове, осигурени от Министерството на здравеопазването, каза Стойчо Кацаров. Това са безплатни тестове, закупени от МЗ и предоставени на лабораториите, с които вече се сключват договори, обясни той. В договорите е указано, че пределната цена е 10 лв. Закъсняхме с тестовете, приемам тази критика, каза още той.
В Планът за ваксинация, който беше приет миналата година, възрастните хора бяха предвидени за ваксиниране в последната група, припомни министър Кацаров в отговор на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова. Сега задължихме личните лекари, от понеделник до четвъртък, да ваксинират с предимство хората над 60-годишна възраст, добави той.
Осигурени са достатъчно лекарства, които се използват най-често за лечение на коронавирусната инфекция, увери министър Кацаров. По думите му няма проблем и с организацията за снабдяване с медикаментите.
Парите за работещите на първа линия
До края на годината болниците, в които се лекуват пациенти, заразени с коронавирусната инфекция и минимум 10 на сто от леглата им са предназначени за COVID-19, ще получат общо 100 млн. лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Работещите на „първа линия“ ще получат по 1200 лв. нето, допълни още той.
Засегнати ли са нечии права
Наложените мерки дават достатъчно голяма свобода за избор какво да направи съответният човек. Не става въпрос и за ограничаване на права, защото чрез взетите мерки се гарантира правото на всеки един да участва в обществено-икономическия живот, а също и правото му на труд, отбеляза вицепремиерът Гълъб Донев. Не се засягат права и правото на труд, още повече, че това са мерки, които са наложени временно и с промяна на ситуацията, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот, посочи Гълъб Донев и апелира към желаещите и колебаещите се да се ваксинират по-скоро, за което са осигурени условия.
За родители, които в момента ползват отпуск, за да отглеждат и се грижат за деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно от дома, през МТСП, Агенцията за социално подпомагане и съответните териториални дирекции са осигурени необходимите средства, каза Донев. Всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца – съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище, добави вицепремиерът.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.