Премиерът Кирил Петков заяви на пресконференция заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че предлагат премахване на зеления сертификат при две условия.
Има предложение за премахване на зеления зеленият сертификат за България, при постигане на два критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19, информира министър-председателят Кирил Петков.
В момента в България е ваксинирано около 30% от населението.
Това не е крайно решение, а предложение, допълни премиерът. Той обаче подчерта, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.
Има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Според новия модел държавата се разделя на пет региона, ще се следи натовареността на болниците в реално време.
За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела.
Искаме да обявим продължаване на управлението на ковид кризата, каза премиерът Кирил Петков. В този модел вече оптимизирахме клъстерите в 5 региона, като възможността дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали риска от затваряне на области, каза Петков.
Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни премиерът.
Регион 1, който включва София -град, София – област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, както и Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни.
На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.