Българската делегация от управляващото мнозинство се очаква да замине за Киев в сряда. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV, пише Дир.бг.
Петков обясни, че делегацията ще пристигне в Полша и оттам ще продължи за Украйна. Премиерът посочи, че има специална подготовка за пътуване през нощта.
„Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата. Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика“, отбеляза министър-председателят и продължи:
„Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по „Фейсбук“, а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно“.
По думите му трябва да се чуе какви са нуждите на хората в Украйна и е време България да „да влезе в детайла какво може да даде“.
„Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа“, уточни Петков.
„Това, което за мен е важно да се каже – една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна. Аз ясно казах по-рано, че като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна“, категоричен бе премиерът.
„В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и помалко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме“, посочи още Кирил Петков.
Той е категоричен, че няма да има нова криза в коалицията.
Надявам се, че никой няма да откаже и че ще отидем там заедно и сплотени. И в момента всичките коалиционни партньори са „за“ помощ за Украйна. Въпросът е каква и от тази гледна точка се надявам, че няма коалиционен партньор, който да не иска да дойде с нас“, коментира премиерът.
По въпроса за РСМ Кирил Петков заяви, че гаранцията за правата на българите в Република Северна Македония може да се осигури и през европейския процес.
Реално, ако ги сложим в Европейския договор на Република Северна Македония, вече няма само България да отстоява тези права, а договорът с Европейския съюз ще прави тази гаранция за тези права. Вдигането на ветото, както всички говорят – дали да се вдигне, дали не се вдигне, е грешният начин на мислене, допълни министър-председателят.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.