На 83-годишна възраст си отиде проф. Нора Ананиева, една от емблематичните личности в ръководството на БСП от края на миналия век, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Родена е в Ловеч, завършва немската гимназия в града, а след това учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първото й работно място е в Столичната община, като там достига поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет.
Нора Ананиева е вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов през 1990 г.
Член е на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на БСП, председател на парламентарната група на партията през 1990-1994 г. и зам.председател на Народното събрание през 1994-1997 г.
В началото на 90-те години Нора Ананиева става съпредседател на Демократичния съюз на жените. Също така е директор на „Центъра за исторически и политологически изследвания към Висшия съвет на БСП“. Преподавател по конституционно право във Варненския свободен университет и по европейски конституционализъм в УНСС.
В предаване на Bulgaria ON AIR преди година проф. Нора Ананиева казва следното: „Конституции се пишат тогава, когато става революционен поврат и обществото тръгва по съвършено нов път“.
Поклонението ще е на 26.11.2021 г. (петък) от 11.30 ч. в църквата „Света София“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.