Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ, ще заведе дела от името на пенсионери, които са подали сигнали към гражданската платформа като ще обжалват разпорежданията за образуване на новите пенсии пред административните съдилища заради невключване на индексацията с абсолютния процент от 2018г. и 2019г. към пенсиите през 2022г. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на платформата.
Експертите на гражданската платформа са изчислили, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през миналата година.
Според Манолова причините за това са две: Първата е заради намалената добавка към пенсиите от 120 лв. на 60 лв.
Припомняме, че от Изправи се.БГ още при гласуването в Народното събрание предупредиха, че въпреки обещанията намалената добавка към пенсиите реално ще доведе до намаляване на доходите на хиляди пенсионери през 2022г.
И втората причина е, че НОИ не са включили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017г, 2018г. и 2019г.
Така обещаното увеличаване на пенсиите с 12.5% реално не се случва.
Като излъгани очаквания определи Манолова създалата се ситуация заради дадени обещания за реално увеличаване на доходите, а реалността е по-различна и то точно за най-уязвимите.
Председателят на Изправи се.БГ посочи и конкретни казуси как хора, с висше образование и 37г. трудов стаж получили през декември 494лв от януари вече получават 468лв с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18лв по-малко с намалението на добавката.
Хората с увреждания над 70% и над 90% реално ще получават с 33лв по-малко в сравнение с миналата година. А хората, получаващи пенсия за старост ще получават по 230лв от януари заради намалената добавка към пенсиите.
Като не добро решение определи Манолова предложенията от страна на управляващи за компенсация на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, защото компенсацията, която ще получат през февруари ще бъде с временен характер и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа предлагат да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018г., 2019г. и то с пълния процент, който е прилаган тогава съответно 3.8% и 5.7%
Настояваме парламентът и правителството да предприемат незабавни действия за приемане на промени в Кодекса за социално осигуряване, които да задължат НОИ да включи индексацията за 2018г. и 2019г. Парламентът да приеме промени в КСО, които да защитят хората с увреждания с над 70% и над 90% и хората със социална пенсия за старост така че те да не получават по-малка сума от тази, която са получавали през 2021г. Това са най-уязвимите, хората с най-ниски доходи и те трябва да бъдат защитени, категорична е Манолова.
От Изправи се.БГ настояват още НОИ да изпрати разпорежданията за новите нива на пенсиите до всички пенсионери, защото не всички могат да получат тази информация от сайта на осигурителния институт.