Всеки има в гардероба си поне по една дреха, която не облича – някоя забравена пола, блуза, панталон или рокля, носена веднъж-дваж. С лек ремонт – скъсяване, вталяване или добавяне на някои детайли може да се вдъхне нов живот на старите дрехи. Това е философията в работата на Йорданка Спартянова, която от 17 години извършва шивашки услуги, видя Актуално Свищов…
Търсят ме за дребни шивашки услуги – подгъви, ципове и други подобни. Тенденция от последно време е, че е търсена за ремонт на якета. „Те са прекалено скъпи и рядко се купува ново. Хората предпочитат да сменим ципа или машинката”, споделя наблюденията си Данчето.
„По-рано имаше много по-маркови дрехи. Носеха се много по-скъпи дрехи. Сега се носят не само втора употреба, а и по-стари модели. Такива, изкарани от гардеробите. Това е и заради времето, в което живеем, а и заради ниските доходи на всички хора”, споделя наблюденията си шивачката.
Старите дрехи се преработват за нов живот в ателието на Йорданка Спартянова. „Донаждаме или дантели слагаме, или някой си изгори якето и слагаме кожичка, или емблема. Въобще съответната дреха претърпява пълна промяна и излиза оттук като нова”, споделя не без гордост жената. Друга тенденция от последните месеци е махане на ръкавите на старите якета и се получава нов… елек.
От 17 години се занимава с този бизнес Йорданка Спартянова. Съвсем в началото предлага и дрехи втора употреба. Две-три години продължило това, но се отказала след като намаляват продажбите.
„Днес 99% от нещата, които предлагам и клиентите търсят, са шивашки услуги. Почти нямам клиенти за ушиване на цялостни дрехи, търсят ме за дребни услуги”.
Спомня си, че миналата година по това време е търсена за ушиване на карнавални дрехи, пелерини за Коледа за детска градина. Истинското удовлетворение за нея е радостта на децата от дрехите и как са изглеждали за празненството в забавачницата.
През всичките години не съм се оплаквала, винаги съм имала клиенти, категорична е Данчето. Помни времето, когато единствено тя в града предлага тези услуги. „Аз като видя човек, знам той как се облича, какво би желал и какво аз бих направила за него и неговата дреха”, по този начин обяснява присъствието си на пазара и търсенето от хората на нейните услуги. Уточнява, че винаги предлага на клиента няколко варианта за ремонт на дадена дреха и заедно ги обсъждат и решават кой да бъде реализиран. Усета към хората и предразположението към тях, са другите неща, които според нея я правят търсена. Със смях споделя, че има клиенти-майки, които минават оставят дрехата и след това чрез разменени снимки във вайбър или месинджър решават как тя да се поправи…
В началото на пандемията работата й намалява. „Тогава маските много се търсеха и това компенсира този спад”, спомня си тя. Хората тогава бяха много стресирани, допълва Данчето. С усмивка споделя, че не гледа телевизия и не иска да се натоварва с информацията, която ни залива от синия екран и радио ефира. „Много добре се чувствам, защото всичко това ме натоварва психически. За мен също това бе стрес – затварянето през пролетта на 2020 година. Преди това лежах 33 дена в болница и ме изписват от там и ни запечатват магазините. Тогава именно започнах шиенето на маски – приемах поръчките по вайбър и месинджър. Аз ги шиех, а мъжът ми ги разнасяше”, спомня си какво е било преди година и половина.
Юни и август тази година са били едни от най-натоварените й месеци, защото е имало много турски сватби и сюнети. Хората се прибирали за тези лични тържества в града за тези празненства, които продължавали три дена. Със смях споделя, че тогава е работила и по 14-16 часа в денонощието. „Стига да има работа аз не отказвам поръчки. Аз не се оплаквам”, с усмивка споделя Йорданка Спартянова…
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.