България е на път да се превърне в най-големият производител на електрически велосипеди в Европа, след като в Пловдив бе подписан договор за съвместна инвестиция между пловдивския производител на велосипеди „Макском“ и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, съобщиха от Министерство на икономиката,  пише Дир.бг.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще е разположен на 131 дка в Тракия икономическа зона и ще осигури нови 1000 работни места за Пловдив и региона. Планирано е инвестицията да надхвърли 60 млн. лв.

Електрическите байкове се оказват най-бързоразвиващата се пазарна ниша в Европа.

„Издържливостта на велосипеда зависи от начина на каране, но обикновено да се изминат 80 километра не би трябвало да е никакъв проблем“, каза директорът на австрийската компания за мотоциклети Щефан Пиерер.

Според служебния министър на икономиката Кирил Петков инвеститорите могат да привлекат още повече предприемачи.

„Супер висока добавена стойност, всичко се произвежда тука, високи заплати във фабриката. И въпросът на държавата и на правителството е как да помогнем тази история да се случи по-бързо. Току-що си говорихме, казах: Кой ви е вашият ключов доставчик, да видим ако един от големите им клиенти е вече тука, дали те не искат да отворят фабрика, за да могат да продават директно“, обясни министър Петков.

Сегашната инвестиция ще осигури нови 1000 работни места.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.