Когато искаш да постигнеш някаква цел – не трябва да се отказваш, каквито и перипетии да имаш! Това накратко е философията на свищовлията Борислав Петров, един от собствениците на фирма БОГАРА. Два фалита е преживял Боби, както го наричат неговите работници, но винаги е продължавал напред, защото си е направил изводи от допуснатите грешки…
От 1999 година свищовлите Борислав Петров, Галя Асенова и Радослав Гайдаров, който е свищовски зет, решават да се занимават с търговия на едро на стоки, които внасят от чужбина – Китай, Италия и Турция. С времето обаче разбират, че за да са разпознаваеми на пазара трябва да предлагат по-различни стоки.
Така логично се стига до създаването на две търговски марки – Pause Jeans и Negative и произвеждането на дрехи в Свищов. Първоначално цехът заработва с 15 шивачки, а днес вече работят около 120 души. Положителното за последните 15 години е, че фирмата става независима от подизпълтнители, които са необходими за изработката на дрехата. „Това се постига с обучение на персонал и закупуване на техника, което води до обработка на Denim в Свищов“, разказва Борислав Петров.
Дънките се шият от суров дънков плат и за да изглежда автентичен трябва да мине праз различни обработки, които вече се правят в производствената база на фирмата. Същото става и със ситопечата – в момента фирмата има два автоматични кароцела и принтер за дигитален печат.
Свищовската фирма притежава и независима дистрибуторска мрежа от 35 магазина на топ локации в цяла България – София, Русе, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Бургас и много други български градове. Освен това нашенската фирма има партньрои в Полша, Германия, Украйна, Румъния, Словакия, Чехия, САЩ, Малта и Унгария. Произведените край Дунав дрехи представляват марка, която е вече доста разпознаваема не само в Полша.
Използваме свищовски фирми за интериора на всички магазини – брандиране, суровини и майсторите, които правят магазините. Всички те са типово обзаведани, по стандарт на фирмата.
25 хиляди дрехи месечно шие фирмата. Оригиналните и дизайнерски модели е силната страна, която им намира успешно място на пазара в страната и чужбина. Сред клиентите на свищовската фирма е Маги Желязкова и Сто кила. Признание за посоката, която е поело свищовското предприятие е и приза „Най-добър български бранд на 2021“. През 2012 година фирмата печели същия приз…
Във фирмата се работи по клаузите на Трудовия кодекс. Всички работници се осигуряват на реалното заплащане и не се получава една заплата по ведомост и едни други пари на ръка. Извънредния труд в почивен ден също се заплаща според трудовото законодателство. Средната брутна заплата на шивачка е около хиляда лева. От ноември 2021 година месечното възнаграждение е увеличено на целия персонал с 10%….
Текучество на кадри почти няма. Най-притеснително за Боби Петров е, че няма млади кадри. Споделя, че фирмата си партнира със Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“. Всяка година идват ученици на практика, но почти няма желание от страна на учениците, да започнат да работят по специалността си. Иначе фирмата се разраства – в момента помещението, където се помещава от няколко години бившата фирма „Талвег“. 2500 квадтратни метра площ се оказва недостатъчно и се работи за разширяването му…
Какво прави фирмата на Боби по-различна от останалите шивашки фирми в града, без замисляне отговаря: „Останалите шивашки фирми са ишлемари – тяхната задача е да ушият една дреха, проектирана от друга фирма. При нас се създават колекции и годишно имаме около 700 модела. Това е много труд, свързан с това какви материали да се подберат, какви кройки да се направят“. Допълва, че обръщат внимание на дрехата след като си я купи клиента и след като я изпере, до каква степен тя ще се свие. „За целта при модели с платове, които имат голяма свиваемост предварително се перат и свият – така клиента след като си купи дрехата, колкото пъти да я пере тя не се променя в размерите“, допълва свищовлията.
Пандемията не носи толкова негативи за свищовската фирма, споделя Боби Петров. 30 от общия брой на магазините е направен именно през двете години на пандемията. Много фирми, които държали хубави помещения по главните улици в градовете ги освободили и свищовлии използват това и ги наемат…
Александър ШАБОВ

Снимки: авторът. Още снимки ТУК