Легендата разказва, че благодарение на своите лозя Свищов се възстановява след опожаряването на града през 1810 г. Населението на Свищов било принудено да се изсели в Румъния. През зимата на 1810 г. река Дунав замръзва и по леда свищовлии се завръщат в града, от който е останала само пепел. По онова време изглеждало, че изгарянето на града е краят на Свищов! Но вместо да проливат сълзи, те се залавят за работа с прочутата си свищовска предприемчивост. Точно към Рождество Христово времето се затопля, снегът се стапя и става възможно гроздето да се обере от изоставените лозя. С парите от продажбите, постепенно възстановяват града.
Като птицата Феникс, Свищов буквално възкръсва от пепелта!
Затова свищовлии са особено чувствителни на тема винопроизводство. Едва ли има семейство в града, където да не се прави домашно вино или да не са потомци на местен винопроизводител. Почти всички вили край града имат лозя и не малка част от плодородния чернозем на дунавската равнина край Свищов, е зает от лозови масиви.
Но когато става въпрос за традиции, качество и иновации – „Винпром Свищов“ е името, което всеки споменава и знае. Избата е там, в източната индустриална зона, вече много десетилетия, а на руйното му вино се радват както на местните пазари, така и на екзотични такива – Близкият и Далечен Изток, Западна Европа, бившите републики на СССР, днешна Русия и много други. Продукцията на „Винпром Свищов“ е разнообразна, а пазарната ориентираност е към сегментът на качествени, отлежали и традиционно-направени вина.
„Винпром Свищов“ е наследник на винарска изба с над 70 годишна история. Годишното производство възлиза на над 2 милиона литра благодарение на технологичната база от най-висок клас, включваща микровинарски сектор и модерна бутилираща линия.
Винарната разполага със собствени лозови масиви с площ около 4 000 дка, намиращи се в района на Свищов, който още от древността е бил предпочитан за винопроизводство, поради благоприятният климат и почви.
Продуктовата гама включва отлични червени вина от сортовете Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Пино ноар и Гъмза, както и бели вина от сортовете Совиньон блан, Шардоне, Траминер, Мускат и Ризлинг.
Висококвалифициран екип от специалисти ежедневно следи производствения процес и за постигането на най-добрите качествени показатели. „Актуално Свищов“ се убеди в това от първо лице, присъствайки на специален винен тур из избата. Останахме изумени и очаровани от високия професионализъм на хората, които полагат ежедневни грижи, за да се извлече най-доброто от гроздовия сок. Видяхме новите технологии и производствени мощности, за производство не само на вино, но и на висококачествен алкохол, като новата шесторна дестилираща инсталация. Научихме къде се случва магията, как се грижат за дестилата и къде отлежава виното. Всичко това, подкрепено с енциклопедичните познания на ръководството по обработка на гроздето и производството на вино, ракия и коняк в духа на вековните традиции на дунавския регион.
Бъдещето на „Винпром Свищов“, под вещото ръководство на директора Атанас Василев, е светло, съдейки по пътя, по който избата е поела. Екипът залага на високото качество както при обработката и производството, така при обслужването на клиентите, което е гарант за възходящо развитие.
Ние, гражданите на Свищов, горди с това, което имаме, се надяваме „Винпром Свищов “да отвори вратите си за туристи, за да може повече от нас и гостите на нашия град да се докоснат до тази историческа изба. В навечерието на най-винения празник – Трифон Зарезан (по старому 14 февруари), екипът на „Актуално Свищов“ желае на всичките си читатели, освен с домашен еликсир, да опитат от продуктите на „Винпром Свищов“, за да се убедят в качеството, което избата предлага. Асортиментът е богат и разнообразен и може да задоволи дори и най-претенциозните ценители на виното. Славните римляни, управлявали света векове назад, са го казали: „In vino veritas“!
За повече информация на предлаганите продукти, цените, както и директна онлайн покупка, посетете сайта на „Винпром Свищов“ – https://svishtov-winery.com/
Наздраве!
Емил ПЕРУШАНОВ