Абонатите не може да се откажат от договорите си, без да бъдат санкционирани за предсрочно прекратяване, пише „Сега”.
Два от трите мобилни оператора – „Теленор“ и А1, сюрпризираха днес абонатите си, като с SMS ги известиха, че от Нова година вдигат цените по действащите към момента договори.
„За да продължим да предоставяме висококачествени услуги, месечните абонаменти ще се индексират със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ за 2020 & 2021 с общо около 5%. Промяната ще се отрази във фактурата от фев’22“, гласи съобщението на „Теленор“.
С малко по-нисък процент А1 ще увеличи цените на месечните абонаменти, като от компанията уточняват, че индексацията, отчита инфлацията от 2020 и 2021 г. За миналата година увеличението е 1.7%, колкото е средногодишната инфлация, измерена от НСИ, а за тази година – 2.4%, каквато е прогнозата на МФ за средногодишната инфлация за 2021 г. Така общото увеличение е с 4.1%, ако прогнозата на МФ се сбъдне. Много вероятно е средногодишната инфлация за 2021 г. да се окаже по-висока – в последните три месеца бяха отбелязани рекордни за последните 10 години месечни нива от 6 и над 7%.
Едностранното вдигане на цените по действащите договори мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги. Тя ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви официално инфлацията за 2021 г.
Засега третият мобилен оператор „Виваком“ не е обявил повишение на цените по сключените вече договори заради инфлацията.
Увеличение с 4-5% означава месечни сметки от 20 лв. да нараснат до 20.82 лв., а сметки от 30 лв. – да поскъпнат с 1.23 лв.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.