„Не е честно при това поскъпване на живота и в тежка икономическа криза да бъдат удряни най-уязвимите през некоректно изчисляване на пенсиите, които бяха обещани от новото мнозинство и от правителството.“ Това заяви Мая Манолова при внасянето на първите 10 жалби срещу ощетяващото преизчисление на пенсиите, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“. Жалби на гражданската платформа освен в София са подготвени и за пенсионери в цялата страна – Пловдив, Шумен, Видин, Враца, посочи Манолова.
НОИ и Социалното министерство се опитват да пестят пари точно от възрастните хора, смята Манолова и припомни, че Министерството на труда и социалната политика е в ресора на БСП, партия, която винаги е твърдяла, че се грижи за пенсионерите. „А депутатите отказаха да поправят този гаф и това е нечестно и несправедливо“ – категорична е лидерът на Изправи се.БГ. „Ремонтът на ремонта, който предложиха депутатите, не решава този тежък гаф, от който пострадаха българските пенсионери. Предлагат за 3 месеца през социално подпомагане за 3 месеца да дадат разликата между сумата получена през декември и тази през януари на възрастните хора, но социалното подпомагане не е част от пенсиите на възрастните хора и те ще си останат ощетени от некоректното изчисляване на пенсиите им.“
По думите на Манолова са изчакали да видят какви действия ще предприемат от парламента  за да се справят с гафа с пенсиите и от решенията на бюджетната комисия са опит да се запълни дупката за 3 месеца и то през социално подпомагане и само за тези, които са получили по-малки суми през 2022г. в сравнение с края на 2021г.
Реално са ощетени не само тези 1 милион пенсионери, които получиха по-малко през януари в сравнение с миналата година, но и още 1 милион пенсионери, които не получиха пълния размер на увеличението в резултат на преизчислението. За това е категорична лидерът на Изправи се.БГ и обясни, че НОИ и социалното министерство не са включили при преизчисляването увеличаването на пенсиите през 2017г, 2018г. и 2019г. Волята на 46-тото Народното събрание е съвсем различна и ясно е записано в Кодекса за социално осигуряване, че при преизчисляването на пенсиите от коефициент 1.2 на 1.35 да бъдат взети предвид и всички предходни увеличения, индексации, осъвременяване на пенсиите във всички предходни години без значение от начина, по който са направени – дали през швейцарското правило или по друг ред. На практика не са ощетени единствено пенсионерите с минимални пенсии, защото при тях увеличението е от 300лв на 370лв без КОВИД добавките.
Всички останали са ощетени, затова се чувстват излъгани и ограбени, защото могат да пресметнат по какъв начин е трябвало да им бъде преизчислена пенсията и с какво са ги ощетили НОИ и социалното министерство. – смята Манолова. От екипа на гражданската платформа са изчислили, че като се съберат увеличенията за трите години (2017, 2018 и 2019г.) те стават около 10%.
Апелираме към социалното министерство, към НОИ, към депутатите, към г-жа Нинова да поправят гафа.
Соня Тачева – една от пенсионерите, внесли жалба срещу грешките в преизчисляването на пенсиите отбеляза, че получава с 26 лв. по-нисък доход в сравнение с края на 2021г. и сега с пенсия от 415лв. тя е останала на прага на бедност, който в момента е 413лв, въпреки че има 32 години трудов стаж.
На въпрос дали са водени разговори с лидера на Изправи се.БГ за създаване на президентска партия Манолова отговори, че усилията на гражданската платформа са насочени към защита на обикновените хора, предстоят разговори в какъв формат платформата ще продължи напред, но призна, че има нужда от нов социален проект, който да защитава хората, но дали и кога ще се появи и кой ще прави такъв проект не може да се каже.
По късно при среща с Любомира Язаджиева – директор дирекция „Пенсии“ в НОИ Мая Манолова обясни детайлно как дори само за 2019г. пенсиите са увеличени с 5,7% – частично с ръст на коефициента за стаж към пенсиите – ръст около 2,65% и още 3,05% допълнителен ръст по силата на акт на Народното събрание. Въпреки това за 2022г. това увеличение не е взето предвид и не е начислено при преизчислението на пенсиите, откъдето се ощетяват и милиони български пенсионери.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.