Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските – между минус 5 и 0 градуса, съобщи за БТА главен асистент д-р Красимир Стоев от отдела „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), пише Дир.бг.

По думите му тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 10 и 13 градуса, в планинските райони – от 0 до 7 градуса.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 литра на квадратен метър, а за останалите – между 40 и 70 литра на квадратен метър.

В началото на октомври ще е слънчево и с по-високи температури от обичайните, но в средата на десетдневието ще захладнее

През първите дни от месеца времето ще е спокойно есенно, почти без валежи, ще е предимно слънчево и с температури по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Има вероятност след фронталното намаление на облачността минималните температури в котловините и по високите полета да се понижат значително, да са под 3 градуса и там ще се образуват първите есенни слани.

В края на първото десетдневие ще има валежи и температурите ще се доближат до климатичните норми за октомври

В края на първото и в първите дни от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми.

През следващите дни до края на второто десетдневие ще се установи антициклонален тип време. Ще е сухо, предимно слънчево, на места в равнините в часовете до обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат над климатичните норми, но минималните температури ще бъдат ниски – на места около и под 0 градуса.

През третото десетдневие температурите ще са близки и по-високи от климатичните норми

През повечето дни и от третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки и по-високи от климатичните норми. Времето ще се определя от антициклонален тип циркулация. Ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или с ниска облачност в равнинната част от страната.

Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има в средата и края на периода, когато на места ще превали дъжд.

Кои са характерните особености на месец октомври?

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглата става все по-характерно явление.

Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от шест до девет.

В планините по най-високите части винаги през октомври пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на „възвръщане на лятото“. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Астрономическата справка показва, че през октомври денят започва да намалява осезаемо

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 43 минути.

В края на октомври слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 20 минути. Продължителността на деня вече е 10 часа и 20 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 6 октомври е първа четвърт, на 14 октомври е новолуние, на 22 – последна четвърт, а 28 октомври е пълнолуние.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.