За трета поредна година лятната занималня в Новград привлича деца от близо и далеч, съобщиха за Актуално Свищов от предцентъра на община Ценово. Два дни в седмицата в продължение на два часа момичетата и момчетата се потапят в света на изкуството, културата, спортните занимания и излетите до природни забележителности. Заниманията ще продължат до началото на новата учебна година.
Още в самото начало участниците в лятната занималня подписаха „харта“ на приятелството. С отпечатъци на дланите и изписване на имената си малчуганите дадоха своето съгласие и одобриха правилата на академията.
„Седмици преди ваканцията децата започнаха да се интересуват от лятната занималня. Интересът им към нетрадиционното провеждане на почивката се събуди още през миналата година. Тогава се бяха записали дори и деца от съседни населени места. Очакваме интерес да проявят и ученици, които ще прекарат летните месеци при баба и дядо на село“, сподели секретарят на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев“ в Новград Десислава Симеонова. И през тази година основен организатор на инициативите е местното читалище. „Предвиждаме децата да бъдат повече време на открито, да имат повече движение, да се наслаждават на природните забележителности. Ще организираме повече състезания и турнири. Ще сведем до минимум провеждането на занятията в закрити помещения“, допълва Десислава Симеонова.
Предвидено е провеждането на излети до природни забележителности в района, артателиета и спортни игри. Децата ще придобият и първоначални умения и в кулинарното направление. Една от първите им задачи в „кухнята на баба“ ще бъде приготвянето на забавни сандвичи и популярни сладкиши от миналото. За групата ще бъдат организирани екскурзии до забележителности в Свищов и Бяла. Една от идеите на организаторите е децата да се запознаят с гребането на лодки и ще имат посещение до местния каяк клуб. Участниците в лятната занималня отново ще се срещнат с полицаи и пожарникари. Децата не само ще се докоснат до специализираната техника, но и ще научат повече за безопасността на движението и безопасното боравене с огън.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.