Стародавната традиция и тази година беше спазена от жителите на Белцов, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. За деветнадесета поредна година преди залез слънце те се събраха, за да осветят курбан и да почетат светлия християнски празник. До параклиса, построен извън населеното място, дойдоха повечето от жителите на селото. Миряните запалиха по свещичка и се помолиха за здраве и берекет.
Идеята за отбелязване на празника принадлежи на Петкана Маркова. През 2005 г. Блажин Миланов – един от главните инициатори и организатори, построява параклиса. Преданието разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било опожарено до основи. На плоча е записана историята и волята на дарителя. В продължение на години дарител на курбана е Илия Блажинов.
За втора поредна година сред спомоществователите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Кристиана Негуш дариха финансови средства, с които ще се извърши ремонт на параклиса.
Отец Георги извърши водосвет и освети приготвения курбан. „Да бъдем истински хора. Да бъдем сплотени и единни. Да пазим традициите в родното Белцов и да ги предадем на децата и внуците. В това е нашето спасение“, това са част от посланията, които отправи към насъбралите се божият служител. Храната, сготвена от Мария Кръстева, Стефка Ламбева и Милка Игнатова беше раздадена докрай на миряните, дошли да почета празника Свети Дух.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.