При голям интерес в Академията премина представянето на книгата „Истории за началото на планинарството в България”, видя Актуално Свищов.

Пред гостите на събитието трудът бе представен от авторът доц. Сандю Бешев. Това е 23-та негова книга.
С “Истории за началото на планинарството в България”, пътуваме във времето, за да проследим корените на българското планинарство, които са и начало на българския алпинизъм, планински туризъм, значителна част от реално практикуваните екстремни спортове и природолюбителската култура.
Тя разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история, разказани с безценната помощ на хроникьора на българския алпинизъм и притежател на най-солидната архивна колекция по темата – доц. Сандю Бешев!
“Истории за началото на планинарството в България” е разделена на 18 глави и събира 36 автентични разказа. Тя е базирана на най-големия архив на планинарска тематика на доц. Сандю Бешев, който е посветил 70 години от живота си на алпийската култура. От неговия богат архив избрахме най-важните първи моменти, разказани от пионерите, които лично са ги преживели, както и истории от личния му актив. Информацията, чиjто обем е събиран със старание дълги години, няма претенция за пълна изчерпателност, но със сигурност е стабилна основа, представяща най-важните моменти от развитието на планинарството.
Книгата акцентира върху първите събития и българските пионери, като паралелно маркира и най-важните моменти от развитието по света, изпозлвайки за фон глобалната картина за по-голяма яснота. Разглеждат се хронологично истории за важни събития от българската планинарска история, като се започва с първите записи и легенди и се продължава с първите постижения. Проследява се историята на първите сблъсъци с най-големите български планинарски класики – Мальовица, Двуглав, Кончето, Ком-Емине, Траверсът Рупите в Рила, Вихрен и т.н. Успоредно върви хронологично представяне на ключови моменти от световния алпинизъм, което има за цел да ни даде представа как българското планинарство се е развило на фона на световното.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.