На днешното заседание на Министерския съвет ще се дискутира как да се помогне на общините, които имат нужда от средства заради скъпия ток и не могат да посрещнат разходите си, но и за потенциални проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да бъде сигурно, че харченето на бюджетите им е направено по най-прозрачният начин. Това заяви преди началото на заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков, пише Дир.бг.
Той уточни, че правителството ще проведе оперативно заседание след редовното днес, на което ще бъдат обсъдени проблемите на общините с високите сметки за ток и газ, разследването на „Булгаргаз“ и отношенията НАТО-Русия.
По думите на Петков точно тези общини, които най-много се оплакват, имат най-големи проблеми с бюджетите си. Правителството иска да помогне на общините, които имат проблеми с високите цени на тока и газа, но тази подкрепа няма да е безусловна, а ще се извършват и проверки, уточни той.
„Много е важно да обсъдим високите цени на тока и газа и как да работим с част от проблемите, които засягат общините, които имат проблеми с училища, с осветление. Но също така да сме сигурни, че общините, които имат тези проблеми, имат и най-прозрачния начин на харчене на техните бюджети. Защото, от една страна, се казва, че нямат средства за важни и критични неща, като училища, детски градини, осветление. От друга страна, виждаме, че има непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера. Столична община беше добър пример за това“, заяви Петков.
Министър-председателят добави, че вътрешният министър Бойко Рашков ще представи доклад във връзка с напредъка в разследването към „Булгаргаз“.
„Явно имаме сериозно допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени на газа и оттук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки, дали волно или неволно, да знаем, че ще има последствия. Никой не може да взима решения, които накрая българският потребител да плаща“, заяви Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.