Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Безусловната отговорност, с която сме натоварени, е да прекъснем кризата и да започнем да решаваме проблемите. Тези, които не гласуваха, ни показаха, че хората не желаят да гласуват за партиите, които мислят за себе си. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на 47-ото Народно събрание.
„Избирателите задължиха възстановяването на диалога. Както във всеки парламент, ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на работата на новия парламент“, подчерта Карадайъ.
И обясни, че ДПС няма да е политически коректна, ако не направи анализ на изборния процес.
„44-ото Народно събрание се прие модел, който отблъсна избирателите. Целта на изборния закон е да могат всички да упражнят без проблеми с правото си на глас. Наш дълг е да осигурим честен, но и достъпен избор за всички нас. Точно обратното – натиска и репресиите от страна на вътрешния министър минаха всякакви граници, бяха извършени престъпления по гражданските, човешките и политическите права на гражданите“, коментира Карадайъ и продължи:
„От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Нарушени са основни принципи, погазен беше законът. Къде беше ЦИК, РИК? Разполагаме с доказателства, че ЦИК не е изброила всички гласове. ДПС няма да остави това безнаказано и ЦИК дължи обяснение. Всеки трябва да носи своята отговорност за злоупотреба с власт“.
По думите му избирателят е възложил тежката задача за стабилизиране на изборния процес.
„Затова първо да се възстанови диалога и самите ние да спазваме стрикттно Конституцията и законите в страната“, отбеляза лидерът на ДПС.
„Политическата криза трябва да започне да се решава със съставяне на кабинет. ДПС от 2017 г. дава формула за това. Преди година предложихме да се състави и експертен кабинет. Днес за съжаление констатираме, че България закъснява с Плана за устойчивост, а държавният бюджет се отлага във времето. Скоро всички ще имаме възможност да преосмислим какво е бедност“, каза още той и допълни:
България губи битката с пандемията поради некомпетентността на изпълнителната власт. Загубихме повече хора в пандемията, отколкото във Втората световна война. Българските граждани очакват от нас да се погрижим за доходите им и сигурността им, а Европа – предвидим и сигурен съюзник“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.